1 Yaş Bebek Etkinlikleri
1 yaş bebek etkinlikleri özellikle bebeklerinin yaşamının ilk yılında fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyecek uygulamalardan oluşmaktadır. Gelişim sürecinin en hızlı şekilde ilerlediği ve bebeğin farkındalık ile çeşitli sosyal becerileri kazanmaya başladığı süreç olan ilk sene içerisinde; onunla birlikte vakit geçirmek ve çevresini anlamlandırması sırasında destek olmak önemlidir.
1 yaş çağındaki bebeklerin gelişimlerine katkıda bulunmak ve kaliteli bir zaman geçirebilmek için aileler genelde çeşitli aktiviteler araştırmaktadır. Bu yaş aralığındaki bebeğin oyun oynamak için oldukça küçük olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle yapılabilecek etkinlikler sınırlı olsa da aslında çok sayıda gelişimini destekleyici ufak oyunlar bulunabilir.
1 Yaş Bebekler İçin Evde Etkinlik
1 yaş bebekler için evde etkinlik içerikleri; bu süreç içerisinde pek çok gelişimi bir arada gösteren bebeğinizin gelişim süreci açısından oldukça önemlidir. Örnek olarak ilk 1 yaşa kadar bebeklerin sebep sonuç ilişkisi kurmaya başlaması, adım atmaya başlaması, dokunma ve işitme duyularının daha aktif hale gelmesi gibi pek çok özelliği gelişme göstermektedir.
Bebekler bu süreçte hareketleri ve sesleri taklit etmeye başlayacak ve parmakları ile ellerini aktif bir şekilde kullanacaktır. Çeşitli komutları ve söylenen şeyleri anlamaya başlayan bebek ile doğru iletişime başlamak için hiçbir zaman erken değildir.
1 yaş sürecindeki bebek ile özellikle evde vakit geçirirken yapılabilecek etkinlikler bünyesinde çocuğun merak duygusunun bu dönemde hat safhada olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Çeşitli oyunlarla hem çocuğun doğal gelişimine katkı sunulması ve eğlenmesi hem de devamlı olarak yeni bir şey keşfetmesine yardımcı olmak mümkündür. Bazı 1 yaş bebekler için zeka geliştirici oyunlar şu şekilde örneklendirilebilir:
- Hayvan taklitleri ile öğrenme: Hayvan taklidi başta olmak üzere pek çok taklit çeşidi çocukların gelişimi açısından oldukça önemli bir uygulamadır. Hem çocuğum doğal sürecinde dünyayı anlamaya çalışırken çevresindekileri taklit etmesi açısından önem arz eder hem de çok seveceği bir oyun haline gelir. Bu sürecin bebeklerin taklitçi taraflarının ağırlıkta olduğu bir aşama olduğu ifade edilebilir. Oyunda herhangi bir dergi yada benzeri içerikten hayvan figürü göstererek sesi taklit edebilir ve bebeğinizin de aynı ses çıkarması için teşvik edebilirsiniz. Sesi taklit ederken ve resmini gösterirken hayvanın isminin tekrarlanması bebeğinizin bu yönde hafızasının gelişmesine de yardımcı olacaktır. Hem konuşma hem de duyma becerilerini harekete geçiren bu etkinlik sayesinde bebeğiniz tüm beden dilini kullanmaya çalıştığı taklit yeteneğini yanı sıra yeni kelimeler de öğrenecektir. Elbette konuşma yetisini geliştiren bir oyun olarak da ifade edilebilir.
- Balık tutma oyunu: 1 yaş bebek oyunları arasında en sevilen ve çocukların eğlendiği aktivitelerden birisi bu tarz oyunlardır. Özellikle 1 yaş çağındaki bebekler ve küçük çocuklar su ile oynamayı çok sever. Suyun hissi ve çıkardığı ses hoşlarına gittiği için bu yöndeki oyunlar onlar için çok eğlenceli olacaktır. Geniş bir sepet virgülle en ya da kova gibi materyalin içerisine su ile doldurarak oyun için ideal bir malzeme oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin oturduğu alandan rahatlıkla ulaşabileceği seviyede doldurulan suyun ardından içine batmayacak çeşitli nesneler ya da hafif oyuncak toplar bırakarak bebeğinizi bir kürek veya kap verebilirsiniz. Bu sayede suda oynayan malzemeleri toplamaya çalışması ve boş bir sepete koyması için yardımcı olabilirsiniz. Hem dikkat ve kavrama becerisini arttıran hem de el kol ve el göz koordinasyonu gibi çeşitli komplike motor becerilerini katkı sağlayan oldukça eğlenceli bir oyundur.
- Oyuncak bulma oyunu: 12 yaş etkinlikleri kapsamında bebeklerin çok sevdiği oyunlardan birisi gizlenen nesneyi bulmaya çalışmaktır. Bir oyuncağını ona göstererek aynı zamanda adını söyleyerek yakın çevrenizde bir bölgeye saklayabilir ve oyuncağın nerede olduğunu kendisine sorabilirsiniz. Bulup size getirmesi ile ilgili teşvik edebilirsiniz. Bu oyun oldukça basit gibi görünmekle birlikte 1 yaş civarındaki çocuğunuzun sebep-sonuç ilişkisi kurabilmesi açısından oldukça faydalıdır ve ara ara yapılması tavsiye edilen etkinliklerden birisidir. Bebeğinizle birlikte yapacağınız her farklı etkinlik onun değişik bir gelişim süreci geliştirmesine ve ilerlemesine katkı sağlayacaktır.
- Renkli Tablo oyunu: 1 yaş etkinlik kitabı örneklerine bakıldığında bebeklerin renkleri ne kadar meraklı olduğu anlaşılacaktır. Aslında bebekler belli bir süreye kadar yalnızca siyah ve beyaz rengi ayırt etmektedir. Ancak zaman ilerledikçe ve bir yaş sürecine geldikçe çok sayıda farklı rengi algılayıp dikkat kesilebilirler. Renkli tablo oyununda da öncelikle akrilik ya da guaj boya gibi değişik renklere sahip boyalara, streç filme ve geniş bir resim kağıdına ihtiyaç vardır. Öncelikle resim kağıdını alarak üzerine değişik yerlerine farklı renklerde boya sıkabilirsiniz. Kağıdın üzerindeki boyaları dağıtmama ya dikkat ederek yavaş bir şekilde streç filmle öğretebilirsiniz. Streç filme mümkün olduğu kadar sıkı bir şekilde sararak hiçbir tarafından boya çıkmayacak şekilde sabitleyebilirsiniz. Hazırlanan kağıdı bebeğinizin önüne koyarak öncelikle parmaklarımızla boyaları yavaşça dağıtabilir ve bu şekilde oynaması için ona yardımcı olabilirsiniz. Bu etkinlikle bebeğinizi özellikle el kasları gelişecek ve başarma hissi oluşacaktır. Elbetteki koruma amaçlı olarak bu oyun süresince bebeğinizin yanından ayrılmamalı ve mümkünse koruyucu bir giysi giydirmelisiniz.
- İç içe kaplar oyunu: Özellikle geniş dar ve büyük küçük gibi kavramları öğrenebilmesi açısından uygulanabilecek oyunlardan birisi de içecek haplar oyunudur. 12 yaş etkinlikleri kapsamında sıklıkla yapılabilecek etkinliği gerçekleştirilmesi için özel bir malzeme ihtiyaç yoktur. Mutfakta iç içe geçebilecek değişik boyutlarda ve zararsız olacak tabaklar seçerek işe başlayabilirsiniz. Bu tabakların mümkün olduğu kadar bebeğinizin kaldırabileceği şekilde olması önemlidir. Eğer uygun tabaklarınız bulunmuyorsa iç içe geçmeli çeşitli plastik oyuncaklarla da aynı uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Tabakları bebeğinizin önüne koyarak nasıl içecek konulması gerektiğini göstermekle başlayabilirsiniz. Sizden görerek hangi tabağın içine hangisinin konulması gerektiğini keşfedecektir.
- Minder yastık oyunları: 1 yaş bebek oyunları açısından en uygun oyuncakları elbette minder yastık gibi yumuşak ve yaratıcı oyunlar geliştirmeye uygun materyallerdir. Örnek olarak oturduğumuz alanda kolay bir şekilde çadır kurarak ve minder gibi yumuşak malzemelerle bunu sağlayarak çocuğunuzun oynayabileceği bir alan oluşturabilirsiniz. Bebeğinizle birlikte çadırın içerisinden geçerek orada saklanmaya ya da oturmaya gayret gösterirseniz dikkatine daha çabuk çeker ve bebeğinizin de oyuna dahil olmasını sağlayabilirsiniz özellikle yeni yürüme çağında olan ya da emekleyen bebekleriniz için eklem ve kas geliştirici bir etkinlik olarak dikkat çekmektedir.
1 yaş bebekler için evde etkinlik içerikleri yukarıdaki oyun çeşitleri başta olmak üzere çok farklı şekilde geliştirilebilir. Özellikle yaşamın ilk yazı içerisinde olan bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi başta olmak üzere tüm gelişimsel süreçlerinin en hızlı şekilde işlediği bu dönemi doğru değerlendirmek adına hem onun eğleneceği ve dikkatini çekecek hem de gelişimine destek olacak içeriklere takip etmekte fayda vardır.
Bebeklerin her şeyden önce ihtiyacı olan elbette ki ilgi ve sevgidir. Onunla birlikte vakit geçirerek gerçekleştirdiğiniz her oyun aslında bebeğinizin gelişimine katkı sağlamaktadır. Tabii bunu gerçekleştirirken daha eğitici ve öğretici oyunları yönelmek destekleyici olacaktır.