Montessori felsefesi, çocuğun duyarlılık dönemlerine göre aktivite ve iletişimde farklılık gözetir. 3 yaş, çocukların düzene, küçük nesnelere, müziğe, zarafete, duyusal gelişime ve yazı yazmaya duyarlı olduğu bir dönemdir.
Bu dönemde çocuklara düzenli bir ortam hazırlamak, orada bir rutin oluşturmak ve rutini korumak önemlidir. Düzensiz bir ortam çocukları hırçınlaştırabilir, huzursuz edebilir ve sonraki dönemde düzen kurmalarında zorluk oluşturabilir. Çocuklar düzen konusunda özellikle çevrelerini gözlemlerler ve ebeveynlerini örnek alırlar. Örneğin sabah kalktığınızda yatağınızı topluyor olmanız, bunu bir rutin olarak her gün yapıyor olmanız, çocuğunuzda da bu alışkanlığı ve karakteri oluşturacaktır.
3 yaş çocuklarda Montessori eğitiminde kritik öneme sahip ince motor gelişimi için uygun aktiviteler planlanmalıdır. İnce motor gelişimi hem yazma öncesi gelişimi destekler, hem de el yeteneği zeka gelişiminin öncüsüdür. Bu nedenle çocukların minik parmaklarını çalıştıracak etkinlikler çok faydalıdır. Kıskaç hareketini yapabilecekleri maşa ile aktiviteler özellikle hem keyifli hem de eğitici olacaktır. Ayrıca günlük yaşam aktivitelerinden düğme ilikleme, bağcık bağlama gibi işler de ince motor becerilerini destekler.
Zihin gelişiminde önemli olan müzik de, 3 yaş itibariyle duyarlılık dönemine giriyor. Ebeveyn yönlendirmesi, çocuğun müzik bilgi ve zevkinin kazanılmasında yer alır. Ayrıca bu evrede çocuklar sosyal davranışların öğrenilmesinde de ebeveynlerini örnek alırlar. Başkalarıyla iletişim, zarafet ve kibarlık öğrenimi, çocuğun ilerideki sosyal hayatını şekillendirir. Ebeveynlerin günlük hayatta kullandığı kelimeler, teşekkür, özür, rica gibi durumlarda çocukları etkiler. Yemek masasındaki “ellerine sağlık” kelimesi dahi, çocukta iletişim becerisi gelişiminde önemli role sahiptir. Ebeveynlerin bu dönemde çocukları birer birey olarak kabul edip, buna göre iletişim kurmaları önemlidir.
3 yaş itibariyle çocuklar Montessori eğitim kurumlarına gidebilmektedir. Bu yaş itibariyle sosyal çevrelerinde değişiklik, akran ve akran yakınlarıyla iletişim gerçekleşir. Montessori eğitim kurumlarında farklı yaş gruplarından çocuklar bir arada bulunur. Bu sayede küçüklerin büyükleri izleyerek sabretmeleri, heyecan duymaları ve öğrenmeleri sağlanırken, büyüklerin de küçüklere sevgi ve öğretme isteği ile yaklaşması desteklenir.
Görme, işitme, duyma, tat alma ve dokunma duyuları, 3 yaş çocuklarda daha hızlı gelişim gösterir. Çocukların, duyularını geliştirecek aktiviteler önceliklendirilmeli, zeka gelişiminin de duyular aracılığıyla ilerlemesi sağlanmalıdır. Montessori materyalleri arasında koku ve tat şişeleri bulunur. Bu aktivite evde de basit olarak hazırlanabilir. Farklı şişelerde suya eklenecek limon suyu, pekmez, yoğurt suyu gibi farklı gıdalar ile tat şişeleri oluşturulabilir. Ayrıca dokunsal duyunun gelişimi için de hem elleriyle hem ayaklarıyla hissedebilecekleri zeminler hazırlanabilir.
Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…