3 Yaş Sendromu Nedir?

Ebeveynlerin çocuk yetişme sürecinde en çok zorluk çektiği dönem olarak da bilinen 3 yaş sendromu, 2 ve 3 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Genellikle bebeklikten çocukluğa geçiş dönemi olarak nitelendirilen bu süreçte çocukların çoğu şeyi merak etmesi ve öğrenmeye çalışması oldukça normaldir. 3 yaş sendromu nedir sorusuna ise verilebilecek pek çok yanıt olmakla birlikte genellikle çocukların kendilerini bulması şeklinde yorum yapılabilmektedir.

Normal şartlarda oldukça korkutucu olarak görülen bu süreç, anne ve babaların çocukları ile iletişime geçtiği dönemdir. Çocuklar yeni şeyler keşfetmeye başladıklarında eskiye göre daha konuşkan olmakta ve daha fazla soru sormaktadır. Tam da bu noktada pek çok duygu değişimi kendisini göstermektedir.

3 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin çocukluğa geçiş döneminde karşılaştıkları 3 yaş sendromu, ailelerin korktuğu ve sürekli araştırdığı bir dönem olarak bilinmektedir. Çocukların farklı ruh haline girdiği bu dönem, 3 yaş sendromu belirtileri nelerdir sorusu kapsamında ele alınan içeriklerden biri haline gelmiştir.

  • Çocuklarda iştahsızlık ve yemek yememe durumu
  • Herhangi bir duruma karşı inatçı olma
  • Uyku problemlerinin ortaya çıkması
  • Çocukların sürekli ağlama krizi yaşaması
  • Kendilerine verilen görevi benimsemeleri ve başarılı olmaktan zevk almaları

Buna benzer durumların meydana gelmesi ile birlikte bebeğinizin artık büyüme çağında olduğunu ve 3 yaş sendromu yaşadığını fark edebilirsiniz.

3 Yaş Sendromunda Aileler Nasıl Davranmalıdır?

3 yaş sendromu ne yapılmalı veya çözümü var mı gibi pek çok sorunun ebeveynler tarafından merak edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Çocukların gelişim sürecine girmesi ile birlikte kendini gösteren bu sendrom, ailelerin pek çok noktaya özen göstermesini gerektirmektedir. Özellikle çocuk ile kurulacak iletişime son derece dikkat edilmelidir.

Çocukların zaman zaman yaşadığı kriz anlarını çok iyi yönetmek gerekmektedir. Aileler bu tarz durumlarda sabırlı olmalı ve çocuklarını anlamaya çalışmalıdır. Aynı zamanda çocukların gerekli ilgiyi aldığından da emin olunması gerekmektedir. Böylece korkulan bu sendrom kısa süre içerisinde çocuğunuzu terk etmiş olacak ve yerine daha huzurlu bir gelişim süreci gelecektir.

  1. En önemli nokta sakin kalabilmek. Sakince ağlamasını ve sakinleşmesini beklemek. Bu süreçte yalnız bırakmamak, yanında olduğumuzu hissettirmek.
  2. Krizi başlamadan önlemek. Bunu yapmak oldukça zor, ancak çocuğunuzu gözlemledikçe nelerin krize gittiğini görebiliyorsunuz. Herhangi bir kriz gelmeden önce çok hızlı şekilde çocuğun dikkatini dağıtmak, farklı bir şeye yönlendirmek, ya da bir tartışmaya girmeden çocuğun istediği için uygun yolu bulmak gibi.
  3. Çocuğu ağladığı ve çığlık attığı için yargılamamak, tepki göstermemek, çocuğun dışlanmış/yalnız kalmış hissetmesini önlemek. Bu yaşta çocuklarda duygularını yönetmeleri çok zor. 3 yaşında, henüz sebebini anlamadığı şekilde istediği şeyi alamıyor, ya da kendi yapmak istediği bir işte engelleniyor, ya da hayal kırıklığına uğruyor. Bunun sonucu oluşan duygularını nasıl yöneteceğini bilmiyor ve dışa vuruyor.

3 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılmalı?

Çocukların 3 yaşına basması ile birlikte ortaya çıkan 3 yaş sendromu, ailelerin en çekindikleri süreç arasında yer almaktadır. Ağlama krizleri, öfke nöbetleri, sürekli soru sorma ve ilgi bekleme hali gibi birden fazla durum bu süreçte ortaya çıkmaktadır. Süreci en iyi şekilde yönetmek isteyen ebeveynler ise 3 yaş sendromu nasıl atlatılmalı başlığı altında yanıt aramaktadır.

  • Çocukların düşünmesine izin verilmelidir.
  • Çocuğun yaratıcı aktivitelere yönlendirilmesi sağlanmalıdır.
  • Gelişimi destekleyen davranış tabloları asılmalıdır.
  • Çocuğa karşı tutarlı davranışlar sergilenmelidir.
  • Çocuğa ilgi gösterilmeli ve sık sık sarılınmalıdır.

Sıralanan bu davranışlara dikkat ederek bebeğinizin 3 yaş sendromunu atlatmasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda gelişimine destek olmaya devam edebilirsiniz.

 

Benzer İçerikler

Leave a Comment