0-6 Yaş Çocukların Beslenmesi

by Montessori Felsefesi

0-6 Yaş Çocukların Beslenmesi

Her birey anne baba olmak ister; annelik ve babalık duygusunu yaşamak ister. Evlat sevgisi nedir nasıl bir duygudur onu tatmak ister; evlat sahibi olmayı düşünüldüğü zaman bilinçli sağlıklı olmak gerekir. Evlat sahibi olunca bebeklerin 0 yaş ile 6 yaş arası besinlerine de çok dikkat etmek gerekir ne yerler ne içerler çok iyi bilmek ve araştırmak gerekir Bebekler ilk 6 ay anne sütü ile besinlerini karşılarlar 6 aydan sonra ek gıdaya geçiş yapılır. Anne sütü 6 aydan sonra bebeğin enerji, protein, demir, çinko ve yağda çözünen A ve D vitaminleri ihtiyaçlarını tek başına karşılamada yetersizdir, anne sütünün tek başına karşılanmadığı dönemde ise ek gıdaya geçiş yapıldığı dönem başlar. Bu dönem ise 6 ay ile 2 yaş arasını kapsamaktadır, bu dönemde ise bebekler değişik tatlar ve lezzetli yapıda besinler ile tanışırlar tamamlayıcı besinler uygun zamanda başlatılmalı ve kurallara uygun şekilde verilmelidir. Bebek 1 yaşına bastığı zaman aile sofrasındaki besinleri tüketebilecek olgunluğa ulaşmış olur altın’cı ayda başlatılan tamamlayıcı beslenmenin bebeğin besin ihtiyacını karşılaması yanında bebeğin gelişimi içinde oldukça faydalıdır.

 

Bebeğin ısırma ve çiğneme becerisinin geliştirilmesini sağlar çiğneme sayesinde ağız-dil koordinasyonlarını sağlanır ve konuşturmanın geliştirilmesinde ise oldukça çok önemlidir 6 aydan sonra bebeğe verilen farklı tat ve bebek için hazırlanan özellikte besinler ise bebeğin tat duyusunu geliştirmesini sağlar ve ilerleyen dönemlerde çeşitli tat ve dokudaki besinleri alması kolaylaşır. Tamamlayıcı besinler geç verilirse eğer bebeğin tat içerikli ve pütürlü, katı gıdalara alışması da zorlaşır buda çocuğun beslenme bozukluğuna yol açar.

Tamamlayıcı besinler niçin 6.aydan önce başlanmamalıdır?

Anne sütü alımını ve süresini azaltması, anne sütü hastalıklara karşı koruyucu etkisini azaltır. İlk 6 ay bebeklerin büyümesi için anne sütü yeterlidir çiğneme becerisi 6 aydan önce gelişmez bebeklerin. Baş kontrolünü tam yapamazlar böbrek işlevlerinin yeterince gelişmemiş olması sindirim sistemindeki enzimlerin yeterli olmaması alerjik hastalıkların artmasına neden olması.

Tamamlayıcı besinlere başlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar;

İki yaşına kadar bebek emzirilmesi sürdürülmelidir, ilk kez verilecek yiyecekler bebek açken ve öğle öğününde verilmelidir yeni bir yiyecek verileceği zaman tek başına verilmelidir, ilk kez verilen yiyecekten sonra bebeğin cildinde kızarıklık ve ishal gibi alerji belirtileri olan bulgular olup olmadığı gözlenmelidir. Yeni besinler 2-3 gün aralıklar ile çocuğun beslenmesine eklenmelidir, bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 2-3 hafta ara ile tekrar verilmeye çalışılmalıdır.

 

Bebek oturur pozisyonda beslenmelidir tamamlayıcı besinler kaşık yardımı veya fincan ile verilmelidir ilk başta lapa ve püre şeklinde başlanmalı sonra pütürlü ve küçük parçalar olarak verilmelidir, ilk başlarda küçük miktar (1-2 tatlı kaşığı) verilmelidir tamamlayıcı besinler verilirken bebeğin isteği ve iştahı göz önünde bulundurulmalıdır. Bebeğe verilecek yiyecekler hazırlanmadan önce eller yıkanmalıdır gün içerisinde bebeğe farklı besinler ve tatlar verilmelidir yiyeceklerin temiz ve taze pişmiş olmasına dikkat edilmelidir çocuklara 2 yaşına kadar her hangi bir diyet ürünü verilmemelidir.

6-7 ay arası beslenmesi

Gün içinde 2-3 kez olacak şekilde 2 ve 3 yemek kaşığı lapa veya püre haline getirilmiş ve iyice ezilmiş besinler verilmelidir, çocuğa yemekler arası iştah açıcı besinler verilmelidir yoğurt meyve püresi gibi 1 veya 2 ara öğün olarak verilmelidir. Çocuğu beslemeye yeterli zaman ayrılmalı ve aceleci bir şekilde davranılmamalıdır boğulmaya neden olacak gıdalar çocuğa verilmemelidir, çocuk 6 aylık olduktan sonra ılık su verilebilir.

 

Verilebilecek besinler;

Yoğurt meyve püresi (muz şeftali, elma, armut), yumurta sarısı, şekersiz muhallebi (süt ve pirinç unu), sebze püresi (havuç, kabak, patates,).

 

7-9 ay arası beslenme

6 ve 7 ayda başlanan besinler devam ettirilir günde 2 –3 kez bir çay bardağı olarak verilir sekiz aylık olduktan sonra bebeğe kendi elleri ile yiyebileceği ve çiğneyebileceği besinler verilir.

 

Verilebilecek besinler;

İyi ezilmiş şekilde sebze çorbaları ve tahıl yemekleri verilir yumurta sarısı miktarı arttırılır yarım veya tam olarak beyaz peynir ve pekmez verilir 1 tatlı kaşığını geçmeyecek ölçüde ekmek, bisküvi, tost gibi elle tutulabilecek yiyecekler verilir.

 

9-12 aylar arası beslenme;

Çocuğa günde 1 çay bardağı olacak şekilde 3-4 ana öğün verilmelidir 2 de ara öğün verilmelidir çocuklar 10 aylık oldukları zaman kaşık kullanabilirler aile sofrasına çocuğunuzla birlikte oturulmalı ve bir tabağı olacak şekilde oturulmalıdır çocuk yemek yerken sabırlı bir şekilde yardımcı olunmalıdır sevgi dolu bir şekilde konuşulmalıdır. Yemek yemesi için cesaret verilmeli aksi takdirde güç kullanılmamalıdır çocuk yemek yerken ilgisini yemekten çekti ise çevresinde dikkat çekici uyarılar kaldırılmalıdır ve yeniden yemek ile ilgisi sağlanmalıdır, çocuğa yemek yedirirken televizyon, bilgisayar, tablet kapatılmalı, telefon verilmemelidir.

 

Verilebilecek besinler;

7-9 ayda verilen besinler devam edilir sofra yemekleri verilir. Etli dolma, tarhana, şehriye çorbası, makarna, pilav ve etli sebze yemekleri baklagiller fasulye, mercimek, nohut yumurta beyazı, balık hamsi, soman gibi.

 

Bir- Üç yaş beslenmesi;

Bu yaş grubu çocukların beslenmelerinde en önemli husus ise çocukların iyi bir beslenme ve yemek yeme alışkanlığı edinmiş olmalarıdır çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanması ise anne, baba tutumundan sonra büyükbaba ve büyükanne gibi aile fertlerinde gördüğü tutumdur.

 

Çocuğun yemek yemede yarattığı zorluğun nedeni nedir?

Çocuk hasta değil ve yemek yemede zorluk yaratıyorsa bunun iki nedeni bulunmaktadır çocuğun günlük ihtiyacı olan besin bilinmediğinden gereğinden fazla besin verilmesidir, çocuk zamanında farklı tat kıvamındaki besinlere alıştırılmamıştır. Çocuğa yemek yeterli derece de verilmelidir az miktarda verilen yemek çocuğu doyurmamakla birlikte fazla verilen yemek ise çocuğun yemekten tiksinmesine neden olur çocuğun yeme konusunda büyüklerin etkisi çoktur, çocuğun yanında sofra da yemeklerin çok iyi olduğu söylenmeli ve huzursuzluk çıkarılmamalıdır. Çocuğun şiddetle yemek istemediği yemekleri yemesi için ısrarlı olunmamalıdır çocuklar başka çocuklar ile asla karşılaştırılmamalıdır.

 

Çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi;

Çocuğun yediklerinin yeterli olduğunu anlamak için çocuğun büyümesi izlenmelidir hasta olmayan bir çocuk ve büyümesi iyi olan çocuk dengeli besleniyordur çocuklar her üç ayda bir tartılmalı ve boyu ölçülmelidir, çocuk uygun şekilde kilo alıyor ve boyu uzuyorsa yediği besinler yeterlidir.

 

Bir-Üç yaş dönemindeki çocuğun gerekli besinleri nelerdir?

Çocuğa verilecek besinler bu dönemde 4 temel gruba ayrılır, Protein ve B vitaminleri 1 grup arasında yer alır. Kan yapıcı mineraller ve enerji sağlayan besinlerdir. Bu besinler ise et, tavuk, nohut, balık, yumurta, mercimektir. Çocuklarının kemiklerinin gelişimi ve sağlığını sürdürmesi ise 2 grup arasındadır; sinir ve kasların düzenli çalışması içinde kalsiyum, B vitaminleri, A vitaminleri ise aynı zamanda iyi protein içeren besinlerdir. Bu besinler ise süt, yoğurt, çökelektir, enerji veren ve protein B vitamini içeren gıdalar ise üçüncü grup arasında yer almaktadır bu grup besinleri ise tahıllar ve bunlardan yapılan yiyecek türleridir. C vitamini sağlayan besinler ise 4 üncü gruba giren besinlerdir; sebze ve meyler bu grupta yer almaktadır bu besinler ise yeşil yapraklı besinler, A,C ve B vitaminleri açısından zengindir.

 

4-6 yaş grubu beslenmesi;

Bu dönemde çocuklar söylenenleri dinleyecek ve anlayacak yaşa gelmiştir bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme bilinci çocuklara kazandırılmalıdır bu yaşlarda ise çocuklarda bazı zamanlar iştahsızlık oluşabilir.

 

Çocuklarda iştahsızlığa yol açan nedenler;

Çeşitli hastalıklar sonucunda çocuklar da iştahsızlık görülebilir çocuklarda bağırsak kurtları oluşmuştur önceki yaşlarda çocuklarda hatalı beslenme neden olabilir çocuğun girdiği yaş grubuna uygun besin miktarının bilinmemesi çocuğa aşırı ilgi göstermek veya çocuğu ilgisiz bırakmakta neden olabilir, öğün aralarında lüzumsuz besinler vererek iştahının kapanmasına neden olmak.

 

Günlük olarak alınması gereken gıdalar nelerdir?

Her gün 1-2su bardağı süt veya yoğurt aynı zamanda 3-4 bardak ayranda tüketebilir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketmeleri gerekir yarım kepçe kadar pilav veya makarna yiyebilirler. 1 adet yumurta veya yumurta boyunda et, balık tüketmek ve yanında mercimek nohut yemeği yiyebilirler.1 veya 2 kepçe sebze salatası yiyebilirler 3 ve 6 dilim arası ekmek tüketebilirler meyve yiyebilirler.

 

 

 

 

 

Benzer İçerikler

Leave a Comment