Aile, Çocuk ve Kitap
BU yazımızda siz değerli okuyucularımız için çok önemli bir içeriği ele alacağız. Kitap okumak evet kitap okurken sıkılanlar için düzenlediğim bu yazıda, kitap okumanın temellerinin çocuklukta atıldığını biliyor muydunuz? Çocukken elinize aldığınız ve severek okuduğunuz bir kitabın ileride severek okumanızı sağlayacak bir unsur olduğu hem psikoloji bilimlerinde çalışan uzmanlar görüşleriyle de doğrulanmıştır. Bilinmesi gereken kitap okuma alışkanlığında ailenin oynadığı faktördür. Aile çocuğuna model olan ve en az iki kişiden oluşan toplumun en küçük ve en nadide grubudur. Birçok gelişmeyi ailemiz sayesinde elde ettiğimiz su götürmez bir gerçektir. Ele alacağımız konu ise tam olarak aile bireylerinin çocuklarına yani minik bireylere bu eğlenceli ve verimli bir faaliyet olan kitap okumayı nasıl sevdireceğidir. Konu aşağıdaki biçimde ele alınıp değerlendirilecektir.
- Çocuklar neden kitap sevmez?
- Çocuklara nasıl kitap sevdirebiliriz? Bunun için neler yapabiliriz?
Çocuklar Neden Kitap Sevmez?
Çocuk toplumun değeridir. Gelişen neslin ışığı olarak görülen çocuklar iyi bir şekilde yetiştirmeli ve güzel alışkanlıklarla güzel bir yaşantı sağlanma yolunda birinci sorumluluğu taşıyan siz anne babalarsınız. Ben Öğrenciyken annemle ders çalışmak ve birçok kitap okumayı severdim. Ama o zaman yıl 2005 yılıydı. Fakat çocukluğun bana göre en masum olduğu yıllardı. Bu detay size biraz gereksiz gelebilir. Fakat aslında çağ ve alışkanlıklar sürekli değişim gösteren bilgi toplumları ve bilgiye ulaşmanın kolaylığı elimizdeki bir şeyleri araştırma tutkusunu ve beraberinde yaratıcı zekayı öldürmektedir. Günümüz Dünyasında 5 yaşındaki çocuk tableti annesinden babasından iyi kullanmaktadır. Görüldüğü üzere bu durum bilgi arama tembelliğine sebep olmaktadır. Bu genellenemez fakat izlenim sonucunda böyle bir fikir ortaya koyulabilir niteliktedir. Bir şeyler okunacaksa kitaptan okunmalı araştırmalar basılı ve güvenilir kaynaktan yapılmalı. Bunu siz ebeveynler bilebilirsiniz fakat sizden sonra gelen Z kuşağına bu değeri unutturmamalısınız. Başlığı detaylı bir şekilde özetleyecek olursak çocuklar neden kitap sevmez ? Çocuklar renkli hayal dünyasının ürünleriyle büyülenmiştir. Dikkatini çeken ilginç teknoloji eserleri oyuncaklar içerisinde standart şeyleri yapmaktadırlar. Kitap okumak sıradan düz ve heyecansız bir olgu olarak zihinlerinde yer almıştır. Oysa ki her kitabın kendine ait bir dünyası bulunmaktadır. Karakterler beyninizin içerisinde bir Tiyatro sahnesinde gibi mevcut rollerini üstlenip sizi bulundukları zamana taşırlar. Bunu çocuklara öğretmedikleri kitap okumayı verdikleri ödevlerle zorunlu bir görev gibi onlara yükleyen eğitimcilerde de hata bulunmaktadır. Ama siz Anne baba olarak evladınıza basit alıştırmalarla kitabı sevdirebilir. Uzun dönemde iyi bir okuyucu olmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklara Nasıl Kitap Sevdirebiliriz? Bunun için Neler Yapabiliriz?
Bu konuda çok yapılması gereken şeyler. Statik olarak değerlendirilmektedir. Örnek olarak “Çocuğum seninle güzel bir kitap okuyalım bana 1 saatini bana ayır” demek şuan için kulağa pek hoş gelmemektedir. Bilinmesi gereken durum sizin de çocuğa kitap okuyalım dediğinizde o kitap okumasa bile siz kitap okuma faaliyetini yerine getirirseniz etkin bir okuyucu olma özelliğiniz merak konusu olacaktır. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun o da bu cazibeyi çekici bularak eline bir kitap alarak ertesi gün sizinle kitap okumaya çalışacaktır. Unutulmamalıdır ki çocuklar anne babalarının aynasıdır. Anne Baba çürük bir ağaç ise evladı da çürük bir meyve olacaktır. Fakat çürümeyerek koca bir kış geçiren bir ağacın meyveleri de olgun ve lezzetli olacaktır. Yapılması gerekenleri şöyle kısa başlıklarla özetlemek gerekirse;
- Okumayı sevdirecek okuma saatleri düzenleyin bu düzenlemeyi yaparken esnek veya çok kuralcı olmayın, siz büyük bir temsilci olarak ailenizi temsil etme gücüne sahip yegane yetişkin bir bireysiniz.
- Okumanın aslında çok eğlenceli olduğunu kısa hikaye kitaplarındaki enterasan figürleri çocuğunuzla yorumlayarak incelemeye çalışın renkler ve sizin anlatım tarzınız kitaba olan ilgisini arttıracaktır.
- Teknolojik aletlerde araştırma ve geliştirmeye yönelik faaliyetlerin sıklaştırılması; eğer meraklı çağdaş ve sürekli kendini geliştiren bir birey yetiştirmek istiyorsanız. Onun araştırıcı kişiliğini bularak yeteneklerinin farkına varmasını sağlayacak sorular sorabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; “Dünya büyük bir uzay denilen boşluğun içerisinde yer almaktadır.” Peki bu Uzay kavramı nedir? Diye bir soru sorabilir. Ama bu söylediğimiz nitelik daha çok Orta okul düzeyinde olmaktadır. Çocuklar ise daha ilginç sorularla araştırmayı benimseyecek duruma getirilebilmektedir.