Bebeğin Sosyal Gelişimi İçin Müzikli Aktiviteler
Bebekler henüz anne karnındayken seslere karşı duyarlı olabilmektedir. Müzik bebeklikten itibaren hayatımızda yer alır. Peki, bebeğin sosyal gelişim için müzik aktiviteleri ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü? Bebeklerin alışık oldukları ilk müzik annelerinin söylediği ninnilerdir. Bu ninniler bebeklerin uykuya dalmadan önce duydukları müziktir. Zamanla çocuklar birçok sese karşı duyarlı olurlar. Bu sebeple cisimlere vurarak ya da sallayarak ses çıkarırlar. Bu onların müziği kendilerinin de yapabildiğinin ilk göstergesidir.
Bebeklerin sosyal gelişimi için ailenin de onun müziğine eşlik etmeleri gerekir. Ninni söylerken sizi taklit etmeleri, cisimlerden ses çıkarırken benzer ya da farklı sesler ile onlara eşlik edilmesi… bu gibi çocukları eğlendiren müzikler sosyal gelişimi olumlu etkiler. Üstelik bu durum diğer bebekler ile yapıldığında daha kolay anlaştıklarını görmek mümkündür. Çünkü bebekler birlikte sesleri algılamaya başlarsa daha kolay eğlenir ve anlamaya başlarlar.
Zamanla bebeklere farklı türden müzikler dinletmekte çok faydalıdır. Klasik müzik çok sık tercih edilmektedir. Klasik müzik bebeklere dinletildiğinde öğrenme yeteneklerinin hızlandığını görmek mümkündür. Farklı tarzlarda müzikler bebeklerin algı yeteneğini ve seslere karşı duyarlılıklarını da etkiler. Bu sebeple müzik dinlemek, müziğe katılmak bebeklerin sosyal ve duygusal gelişim etkinlikleri arasında yer alır.
Bebeğin Sosyal Gelişimi Destekleyen Etkinlikler
Bebekler sosyal anlamda gelişim gösterebilmek için ailelerin desteğine ihtiyaç duyar. Müzik dinlemek ve sesleri tanımalarını sağlamak bu etkinliklerden biridir. Bebeğin sosyal gelişimi için oyun oynamakta çok etkili bir yöntemdir. Bebeğinize cisimleri tanıtmak, bebeğinize sözcükler öğretmek, konuşmak ve hikayeler anlatmak bebeğinizin sosyal gelişimi destekler. Bebeğinizin sosyal anlamda gelişmesi için mimik oyunları yapmak, basit oyuncaklar ile yaratıcılıklarını geliştirmek mümkündür.
Bebeklerin sosyal gelişimi elbette başka bebeklerle birlikte olduklarında daha hızlı artmaktadır. Bu sebeple ay olarak yakın bebeklerin bir araya getirilmesi ve ebeveynlerle birlikte oyunlar oynanması önerilir. Böylece bebeklerin sosyal becerileri ve diğer bebeklerle ilişki kurabilmeleri daha kolay hale gelir.
0 – 3 Yaş Sosyal-Duygusal Gelişim Oyunları
Bebeklerin 0 ile 1 yaş arası vücutlarını keşfettikleri yaşlar olarak bilinir. Bu süreçte oturmak, sürünmek ve sonrasında yürümek gibi eylemleri öğrenmektedirler. Bu süreçte duygularınızı çocuklara göstermelisiniz. Yüzünüzle yaptığınız gülümsemeler kahkahalar ve diğer duygular bebeklerin duygusal gelişimini olumlu etkiler. Hareketlenmeye başlayan bebekler ile benzer hareketler yapmakta onların güven kazanmasını sağlayacaktır. Oturmayı öğrendiklerinde onlar gibi oturmak, sürünmek ve yürümek gibi eylemler onları neşelendirir. Bebekler ile bu şekilde 0 -3 yaş sosyal ve duygusal gelişim oyunları oynanabilir.
Bebeklerin yaşları büyümeye başladığında algıları daha açık olur. Kavramları ve durumları daha kolay öğrenirler. Bu sebeple onların sosyal ve duygusal gelişimi için şu oyunlar oynanabilir;
- Hayvanları tanıtmak ve seslerini taklit etmek
- Renkleri tanıtmak ve seçmelerini sağlamak
- Küp oyuncaklarını dizmek
- Şekilleri tanıtan oyunlar oynamak
- Bebek şarkıları söylemek ve sesler ile eşlik etmelerini sağlamak