Bebeğinizin Bilişsel Zekası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

by Montessori Felsefesi

Bebeğinizin Bilişsel Zekası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bilişsel gelişim bebekler doğduğu andan itibaren başlamaktadır. Her bebek çevresinde olanları algılamaya başlar. Bebeklerin ilk keşfettiği şey açlık hissidir. Doğumdan sonra anne sütü içen bebek tatmayı öğrenir. Daha sonra sürekli öğrenmeye devam etmektedir. Yeni doğan bebeğin beyin gelişimi için anne sütüne ihtiyacı vardır. Anne sütü içerdiği mineral ve vitaminlerle çocuğun bilişsel zekasının gelişmesine destek olur. Bu sebeple bebeklerin ilk 6 ay ile 2 yıl arası anne sütü alması çok önemlidir.

Çevresinde olanları algılamaya başlayan bebeklerin bilişsel zekası öğrendikçe gelişmektedir. Ellerini, kollarını ve organlarını hisseden bebekler ilk 6 ayın sonrasında vücudunu hareket ettirmeye başlar. Uyumak bebeklerin zeka gelişimini destekler. Bu sebeple bebekler yeterli uykuyu almalıdır. Bebeklerin zeka gelişimi için günde 12 saat uyumaları önerilmektedir. Bebeklerin bilişsel zekasının geliştiğinin göstergesi şunlardır;

  • Sesler çıkarmaya ve konuşmaya çalışması
  • Hareket ediyor olması
  • Oturmak, emeklemek ve yürümek
  • Çevresindekileri ve ailesini tanıması
  • Hareketleri taklit ediyor olması

Bebeklerde Zeka Geliştirici Aktiviteler

Zeka gelişiminin en hızlı olduğu dönemlerden biri bebeklik dönemidir. Çünkü bebekler yaptıkları her şeyi öğrenme eğilimindedir. Bu sebeple bebeklerin yeni aktivitelere ihtiyacı vardır. Bebeklerin zekasını geliştiren başlıca yöntem konuşmaktır. Ebeveynler konuşarak, şarkı söyleyerek, sesler çıkararak bebeklerinin algı yeteneğini ve zeka gelişimine destek olur.

Bebeklerde zeka geliştirici aktiviteler arasında en bilinen oyun oynamaktır. Bebekliğin başlarında onların dikkatini çekmek için ellerle oynanan oyunlar ve basit oyunlar tercih edilebilir. Daha sonra zeka gelişimi için Legolar, renkler ve şekilleri öğrenebileceği oyuncaklar kullanılması önerilir. Ancak bu oyuncakları yalnızca bebeklerin değil ebeveynlerin de oynaması gerekmektedir. Ebeveynleriyle oyunlar oynayan bebeklerin duygusal ve sosyal zekaları gelişir.

Bebeklerin zeka gelişimini olumsuz etkilemek istemiyorsanız, onları televizyon ve diğer ekrandan uzak tutmanız önerilir. Çünkü televizyon ekranı renkli olması nedeniyle dikkat çeker. Ancak bebeklerin ve çocukların fiziksel olarak beceri kazanmasını engellemektedir. Üstelik farklı aktivitelere odaklanmak bebeklerin zekasını geliştirirken televizyon izlemenin zeka gelişimine faydası yoktur.

Zeki Bebek Davranışları

Günümüzde ebeveynler bebeklerinin gelişim sürecinde normalden daha zeki davrandığına tanık olmaktadır. Zeka sonradan gelişebilen bir olgu olduğu gibi doğuştan da olabilmektedir. Peki, bebeğinizin zeki olduğunu anlamanın yolları nelerdir, zeki bebek davranışları nasıl anlaşılır inceleyelim…

Öğrenmeye başladıkları andan itibaren bebekler vücudunu kullanmaya çalışır. Eğer bebeğiniz normalden hızlı şekilde el, kol ve bacaklarını hareket ettiriyorsa bu belirtilerden biridir. Bebeğiniz farklı sesler çıkarabiliyor ve ay olarak yaşıt bir bebeğe göre daha kolay sesleri algılıyorsa bu da bir belirtidir. Oturmak, emeklemek ve yürümek gibi eylemler 6 ile 12 ay aralığında yapılıyorsa bu da zeki bebek davranışları arasında sayılabilmektedir. Son olarak bebeğiniz kelimeleri daha erken söylemeye başlamışsa bu da bebeğinizin zeki olduğunu gösteriyor olabilir.

Benzer İçerikler

Leave a Comment