Bebeklerde Aylara Göre Motor Gelişim Rehberi

by Montessori Felsefesi

Bebeklerde Aylara Göre Motor Gelişim Rehberi

Bebeklerin gelişimi konusunda ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de, bebeklerde aylara göre motor gelişim rehberi olmaktadır. Bebekler bu gelişim sürecinde vücutlarını nasıl kullanacaklarını öğrenmekte olup, bu döneme ise motor gelişim süreci denilmektedir.

Bebekler ilk doğdukları andan itibaren yapmış olduğu hareketleri refleks olarak yapmakta olup, daha sonra beyin fonksiyonları geliştikçe, bu refleks hareketler azalarak, motor gelişimleri artmaya başlamaktadır. Daha sonra ise bütün bebekler motor gelişimlerinin artması ile birlikte vücutlarını bu doğrultuda kullanabilmeyi öğrenmektedirler. Bunlara bağlı olarak bebeklerde aylara göre motor gelişim tablosu ise şu şekilde olmaktadır;

1 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

1 aylık bebeklerde motor gelişimleri yeni başlamakta olup, bu dönemde bebekler hareketlerini refleks olarak yapmaktadır. Sinir sisteminin gelişmesi ile bebeklerde bu refleksler azalmakta ve motor gelişim dönemine girmektedir. Bu dönemde bebekler refleks olarak başlarını kaldırabilmekte, ellerini hareket ettirebilmekte, birşeyleri kavrayabilmektedirler.

2 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

2 aylık bebeklerde motor gelişimi, bebeklerde motor gelişim tablosu açısından önemli bir dönem olup, bu aşamada bebeklerin refleksleri azalarak, ilk defa olarak başlarını kontrol etme çabaları başlamaktadır.

3 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

Motor gelişim tablosunda ve 3 aylık bebek motor gelişimi kapsamında, karnının üzerinde yatan bir bebek başını ve göğsünü kolları ile destekleyerek kaldırmayı başarmaktadırlar.

4 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

Bu dönemde bebekler, başlarını kontrol edebilmekte, yatakta dönerek dönme hareketlerini yapabilmekte ve nesneleri kolaylıkla iki elinin arasında tutabilmektedir.

5 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

5 aylık bebeklerin kasları güçlenmekte ve oturur halde iken başlarını dik olarak tutabilmektedirler.

6 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

6 aylık bebeklerde motor gelişimini önemli bir aşama olup, bu dönemde bebekler emeklemeye başlamaktadır. Aynı zamanda çiğneyip, ısırma hareketlerine de sahip olmaktadır.

7 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

Bebekler 7 aylıkken, destek almadan oturabilmekte, bir elinde olan nesneleri diğer eline aktarabilmekte ve ayakları üzerinde durabilmektedir.

8 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

8 ayına giren bebekler en güçlü oldukları zamanda olmakta ve bu dönemde desteksiz olarak oturabilmekte ve hareket edebilmektedir. Mobilyalara ya da diğer eşyalara rahatlıkla tutunabilmektedir.

9 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

Bu aşamada 9 aylık bebeklerde motor gelişimi en üst düzeyde çalışmaya başlamakta ve uzun süre boyunca oturmayı başarabilmektedir. Emeklemesi gelişmiş olmakta, hangi elini kullanacağına karar verebilmektedir.

10 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

10 aylık bebekler yere rahatlıkla çömelebilmekte, elleri tutularak rahat bir şekilde yürüyebilmektedir.

11 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

11 aylık bebekler artık yürümeye başlamak için hazır hale gelmekte ve tek başına olmak üzere ayakta adım atmaya çalışırken, bir adımı kaldırabilmektedir.

12 Aylık Bebeklerde Motor Gelişimi

12 aylık bebeklerde motor gelişimi büyük ilerlemeler kaydetmiş olmaktadır. Bir yaşına giren bebekler artık tek başına yemek yiyebilmekte, kendi kıyafetlerini giymeyi büyük ölçüde başarabilmektedir. Aynı zamanda kitap sayfalarını kendi isteği ile çevirebilmektedir. Büyük çoğunluğu bu aylarında yürümeye başlamaktadır.

 

 

 

 

Benzer İçerikler

Leave a Comment