Bebeklerde Beyin Gelişimi Nasıl İlerler?

by Montessori Felsefesi

Bebeklerde Beyin Gelişimi Nasıl İlerler?

Her anne ve babanın bebek sahibi olduğunda akıllarını kurcalayan birtakım sorular olabilmektedir. Bebeklerin anne karnındaki durumu, dünyaya geldikten sonra nasıl geliştikleri başlıca merak edilen ve dikkat edilen noktalar arasında yer almaktadır. Özellikle bebeklerde beyin gelişimi nasıl ilerler sorusu, hem bebekler hem de anne ve baba için büyük önem arz etmektedir.

Bebeklerin gerek fiziksel gerekse de zihinsel gelişimleri ilk dönemlerde anne ve babaya bağlı olmaktadır. Tam da bu noktada anne ve babaları yakından ilgilendiren birtakım hususlar olabilmektedir. Belirtilen bu noktalara dikkat edildiği takdirde bebeklerdeki zihin gelişimi beklenildiği gibi ilerleyebilmektedir. Bebeklerdeki zeka gelişimi hakkında diğer tüm bilgileri alt başlıklarda bulabilirsiniz.

Beyin Gelişimi Aşamaları

Bebekler için dikkat edilmesi gereken beyin gelişim aşamaları, anne karnından itibaren başlamaktadır. Tam da bu noktada anne adayının bazı durumlarda dikkatli olması ve bebeğinin beyin gelişimine destek olması oldukça önemlidir. Bebeklerin beyin gelişimini destekleyen durumlar ise şu şekilde açıklanabilir:

  • Annenin beslenme düzeni
  • Annenin ruh hali
  • Bebeklere hoş melodilerin dinletilmesi
  • Bebeklerin doğumundan sonra görsel ve işitsel durumların kontrol edilmesi
  • Bebeğe karşı ilgili olunması

Sıralanan bu ve buna benzer durumlara dikkat ederek bebeğinizin zeka gelişim sürecine katkıda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda bebekler, farklı süreçlerde farklı durumları algılamaya başlarlar. Buna bağlı olarak da bebeğinizin yaşı ilerledikçe davranış şeklinizi değiştirebilirsiniz.

Bebeklerde Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebekler, anne karnında olmaları da dahil olmak üzere, belirli bir süre beyin gelişimini yoğun bir şekilde yaşamaktadır. Özellikle 0-3 yaş grubu olarak adlandırılan dönemde, bebeklerin zeka gelişim süreçlerinin maksimum düzeyde olduğu söylenebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bebeklerde beyin gelişimini etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hamilelik dönemi
  • Uyku düzeni
  • Beslenme şekli
  • Çevresel faktörler

Olarak belirlenmiştir. Sıralanan bu durumlara dikkat edilerek bebeklerdeki zeka gelişimi desteklenebilir. Özellikle hamilelik döneminde anneye fazlasıyla sorumluluk düşmektedir. Gerek beslenme gerekse de bebeğe karşı davranış şekli, öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken hususlar şeklinde nitelendirilmektedir.

Bebeklerde Beyin Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır?

Bebeklerin beyin gelişimi, her anne babanın yakından takip ettiği bir süreç olmakla beraber hayati önem taşımaktadır. Bu noktada bebeklerde beyin gelişimi ne zaman tamamlanır sorusu sıklıkla ön plana çıkan başlıklardan biri olmaktadır. Çünkü anne ve babanın belirlenen süreçte sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Bebeklerde beyin gelişiminin anne karnında başladığı ve doğumundan itibaren 3 yıl kadar devam ettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle 0-3 yaş arası dönemde bebeklere karşı oldukça hassas davranılması ve onların desteklenmesi gerekmektedir. Bebekler 3 yaşına geldiğinde ise beyin gelişiminin %80’i tamamlanmış olmaktadır. Yani bebeklikten neredeyse yetişkinlik dönemine geçiş sağlanmaktadır. Sonuç olarak anne ve babanın ilk 3 yıl içerisinde bebeklerine karşı oldukça eğiti olması şarttır.

Benzer İçerikler

Leave a Comment