Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları

by Montessori Felsefesi

Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları Ve İncelikleri Nelerdir?

Bebekler, hayata daha gözlerini açmadan bile, anne karnında bile bizi hissederler. Biz o bizi duymuyor ya da anlamıyor sanırız ama durum öyle değildir. Küçücük bir bebeğe dikkat edin, annesinin gözlerinin içine bakar. Annesi stresliyse onu hisseder ve gerilir. Annesi mutluysa o da kendini daha rahat hissedecektir. O yüzden elinizden geldiği kadarıyla çocuklarınıza mutlu görünmeye çalışın.

Bebeklere daha küçükken bile yavaş yavaş kitap okumaya başlayabilirsiniz. Bebek kitapla büyümeye başlar ve kitaba karşı bir aşinalık oluşur. Bu da bebek büyüdüğü zaman eğitim hayatında bile onu olumlu yönde etkileyecek bir durumdur.

 

Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

 

Bebeklere kitap okumanın faydalarından bahseden olursak; birçok madde sayılabilir.

Bebeğin dil gelişimine faydası olur. Bebek belki de bu sayede daha erken konuşmaya başlayabilir. Daha çok küçük de olsa kitap okumanız, onun dil gelişimine katkı sağlayacaktır.

Sözcük dağarcığının gelişmesine faydası olur. Bebeğin, sizin okuduğunuz kitapta duyduğu bir kelime, aklına işler ve hatta siz bu durumu belki fark etmezsiniz bile. Bebek konuşmaya başladığında anlarsınız ki, sizin ona okuduğunuz cümlelerin çok faydası olmuş.

Bebeğe kitap okumanın faydalarından biri de, bebeğin hayal gücünü artırmak. Zaten bebeklerin hayal dünyaları çok geniştir. Siz de ona kitap okuyarak hayal dünyalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Ayrıca bebekler kitaptaki renkler sayesinde, renklere de aşinalık kazanmış olacaklar. Renk, sayı ve şekilleri öğrenmek onlar için daha kolay hale gelecektir.

Sessiz ve sakin bir ortamda kitap okumak da çocuğun daha iyi odaklanması ve sizi daha iyi dinlemesi anlamında faydalı olacaktır.

Bebek sizi dinledikçe, dinleme yeteneğine de katkı sağlamış olacaksınız. Bu sayede iletişim becerisini de geliştirmiş oluyorsunuz. Biliyorsunuz ki, iletişimde konuşmak kadar dinlemek de çok önemli bir mevzudur.

Bebeğe kitap okumak, günlük yaşamın içine bebeği dahil etmek anlamına da gelir. Çünkü kitaptaki olaylar ve karakterleri ona okudukça, günlük yaşamın işleyişi ve yaşamda karşılaşılan durumlarla da ilgili bebek bilgi sahibi olur.

Ayrıca eğitici kitaplar sayesinde de bebeğinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Renk, şekil, sayı gibi kavramları daha çabuk öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeklere Kitap Okumanın İncelikleri Nelerdir?

 

Öncelikle bebeğinizin sakin olduğunu bir zaman dilimini gözlemlemenizde fayda vardır. Çünkü bebek açken, altını ıslanmışken veya uykusu varken sizi güzel bir şekilde dinlemeyebilir. Dikkati dağılabilir. Huzuru bozulabilir. Uykudan önce de kitap okuyabilirsiniz. Eğer bebeğiniz kitap okuyarak uykuya dalmayı seviyorsa zaten reddetmeyecektir.

Bebeğinize kalın sayfalı kitaplar seçin. Bu tür kitaplar bebekler için daha iyi oluyor. Bebeğin eline verdiğinizde yırtma ihtimali olmuyor. Diğer türlü her an sayfaları yırtabilir.

Bebeklere kitap okumanın inceliklerinden biri de, kısa, öz ve anlaşılır bir kitap olmasıdır. Ayrıca şekil olarak çok karmaşık şekilli, desenli kitapları tercih etmemekte fayda vardır. Onlar daha çok küçük oldukları için, büyük şekilli, anlaşılır kitaplar onlar için daha iyi olmaktadır. Aynı zamanda kitabın da kısa olması gerekir. Çok uzun bir kitaptaki olay örgüleri vs. bebeklerin kafasını karıştırabilir.

Ayrıca bebeğinize kitap okurken, onunla devamlı iletişimde kalmaya özen gösterin. Ona sorular sorun. Eğer konuşabiliyorsa cevaplamasına izin verin. Ama eğer konuşamıyorsa siz yine de sorular sorup kendiniz cevaplayabilirsiniz. Bebeğinize kitapta neler olduğunu anlatın.

Kendiniz de ufak tefek ilgi çekici detaylar katabilirsiniz. Örneğin; “Yuvarlandı ve yere düştü.” yerine “Pattt diye birden yere düştü.” Diye eklemeler yaparak daha heyecanlı hâle getirebilirsiniz. Ya da; “ Şşşşt! Uyuyor” gibi kelimelerle daha dikkat çekici olabilir.

Hayvan seslerini beraber çıkartmaya çalışın. Onu dahil edin. Bu onun çok hoşuna gidecektir.

Bebeğinize kitap okurken onun da dokunmasına, fiziksel temas etmesine izin verin. Hatta sayfaları beraber çevirebilirsiniz.

Okudum Ama Artık Bebek İlgilenmiyor. Ne Yapmalıyım?

 

Böyle bir durumda, bebeğinize kitap okumayı şimdilik bırakabilirsiniz. Çok fazla zorlamayın. Bebek kitaptan soğumaya başlayabilir ve bir daha kitap okumanızı istemeyebilir. Empati yapın. Siz olsanız, zoraki bir şeyi kabul eder miydiniz? Baskıcı bir yaklaşımın ters tepebileceği ihtimalini unutmayın ve ona göre davranın. Bebeğiniz zaten, sizin ona ne zaman kitap okuyup ne zaman okumayacağınızı size hareketleriyle belli edecektir.

 

Benzer İçerikler

Leave a Comment