Bebeklerin Büyüme Atakları
Bebekler doğduğu andan itibaren büyürler. Gelişim aşamaları farklılık göstermektedir. Kas yapıları, kemikleri ve hareket durumları başta olmak üzere bebeklerin birçok değişim evresinden geçtiği bilinmektedir. Bebekler vücutlarının çok hızlı şekilde gelişimi büyüme atağı olarak bilinmektedir. Bu dönem sadece bebeklik döneminde değil çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de görülmektedir. Ancak genel olarak bebeklerin büyüme atakları belli tarihlerde gerçekleşmektedir.
Bebeklerin atakları iki şekilde fark edilmektedir. En bilinen fiziksel büyüme atakları boy uzaması, bebeğin vücudunu hareket ettirmesi ve diş çıkarma döneminde yaşanan sancılardır. Bu ataklar vücudun değişimiyle görülen ataklardır. Bir diğer atak çeşidi de zihinsel olanıdır. Zihinsel ataklar da genellikle bebeklerin odaklanması, acıya tepki vermesi, sesler çıkarması ve konuşması gibi örnekler ile çeşitlendirilebilir.
Bu ataklar bebeğinizin büyüme sürecinin doğru şekilde ilerlediğinin göstergesidir. Büyüme atakları bebeklerin gelişim sürecinde dönemlere ayrılmaktadır. Peki, bu ataklar hangi sürede nasıl gerçekleşir. Bebek ataklarının haftalara göre ayrımına hadi göz atalım…
Bebeklerin Büyüme Atak Haftaları
Bebeklerin ilk büyüme atakları iç organlardaki değişimler olduğu için fark edilmez. 5.haftada sonra bebeğinizin yüzünde ifadeleri anlaşılmaya başlanır. Bu ilk büyüme ataklarından biridir. Bebeklerin en büyük sorunlarından biri gazdır. Henüz 7. Haftadan sonra yaşanan bu sorun bebeklerin sonraki büyüme atakları arasındadır.
Bebeklerin büyüme atak haftaları 11. Haftadan sonra devam eder. 11. Haftadan sonra bebeğinizin kasları güçlenmeye başlar ve ufak ufak sallanmaya ve hareket etmeyi dener. 14 ve 15. Haftalarda artık bebeğin rahat hareket etmeye başladığını anlarsınız. Bu fiziksel atakların en belirginidir. Bebekler bu haftalarda elleri ve kollarını keşfederler.
- haftadan sonra bebeklerin duygusal zekaları gelişmeye başlar. Artık çevrelerindeki olan olayları anlar ve ebeveynlerini tanırlar. Bu da ilk büyük zihinsel büyüme atakları arasında yer alır. Genelde bebekler bu dönemde annelerine tam olarak bağlanır ve onları göremeyince huysuz olurlar. 34 ve 35. Haftalarda artık algı yetenekleri gelişmiş olur. Cisimleri tanımaya başlarlar. Gözlem yapabilir ve hatırlayabilirler. 36 ve 37. Haftalarda artık kendi başlarına oturabilirler ve yavaş yavaş emeklemeye çalışırlar. Elbette bu süreç kesin değildir. Genelde oturma ve emekleme 36 ile 44. Hafta arasında yaşanabilmektedir.
52 ve 56. Hafta aralığında bebeklerin büyüme atakları hızla artar. Artık bu ataklardan sonra kendi kendilerine keşfederler. Çevrelerini tanırlar, söylenenleri algılarlar. Fiziksel olarak bu hafta aralığında genelde yürüme becerisini kazanmaya başlarlar. 70.hafta itibariyle belirgin ataklar son bulabilmektedir. 70 ve 75. Hafta aralığında çocuklar artık kendi isteklerinin farkındalardır. Kendi kendilerine yemek yemeye başlayabilirler. Artık ebeveynlerin isteklerinin ve söylediklerinin farkına varırlar. Yaratıcılıkları ve anlama becerileri daha da gelişmiştir.
Büyüme ataklarının sonraki süreci ise fiziksel değişimlerle birlikte yetişkinliğe kadar devam etmektedir. Ancak bunlar büyümenin evreleri olarak bilinir. Büyüme atakları olarak değil gelişim süreci olarak değerlendirilir.