Çocuklara Temizlik Eğitimi
Okul öncesi dönem de etrafını tanıması ve öğrenmesi için doğuştan gelen bir merakları vardır. Bu öğrenmeye karşı olan merakları çok küçük yaşlarda başlar ve hayatlarının sonuna kadar devam eder. Çocuklar doğuştan itibaren öğrenmeye keşfetmeye karşı merakları hep vardır. Çevresindeki bireylerle anlaşmaya, onları anlamaya, kendilerini anlatmaya, çevresine karşı düşünceleri şekillenmeye başlar.
Beyin gelişiminin en güçlü olduğu dönem olan okul öncesi dönem de çocukların fiziksel, bilişsel, duygusal, motor vb. gelişimleri için oldukça önemli bir dönemdir. Bu yüzden çocukların sıfır yaş ile altı yaş arasındaki dönem oldukça önemlidir. Bu dönemde çocuklarda çok fazla bir gelişim ve büyüme evresi gözlemlenir.
Okul öncesi dönemde çocuğun çevresine ve topluma karşı karakteri oluşmaya başlar ve bu dönem aslında bir hazırlık evresi olarak da adlandırılabilir. Ve bu evrede ailelerin çocuklarla yakından ilgilenmesi gerekir.
Çocuklar iki yaşına kadar annelerinin yardımına muhtaçtır ve kendi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamazlar. Ve çocuk üç yaşına geldiğinde artık yavaş yavaş kendince bunları yapmaya çalışır fakat tam anlamıyla buna yeterli değildir.
Aile’nin çocuğa kazandırması gereken en önemli özellik ise hiç şüphesiz temizlik alışkanlığıdır. Çünkü çocuklara bu eğitimin verilmesi çocuğun sağlıklı bir vücuda ve bedene sahip olmasının ilk adımıdır. Aile’nin bu noktada özen göstermesi gerekir ve bu yaşlardaki çocuklar çevresini örnek alır özellikle en yakınında olanları ve en yakınındakiler anne babaları olduğu için anne baba çocuğa sürekli uyarılarda bulunarak onları teşvik etmeli, onun yanın da onu temizliğe teşvike edecek şekilde temizlik yapmalıdır. Çocuğun yanında el yıkamak, yüz yıkamak, diş fırçalamak gibi etkinlikler faydalı olabilir.
Çocuklara banyo alışkanlığının kazandırılması da oldukça önemlidir. Bunu yaparken çok dikkatli olunması gerekir. Çocuğun banyo sırasında ona karşı olan tavır çok önemlidir.Ya da banyo yaptırılırken suyun aşırı sıcak veya soğuk olmamsı gerekir ki çocuk için banyo yapmak kötü bir olay olarak aklında kalmasın. Banyoyu eğlenceli bir hale dönüştürülmeli, banyodayken ortamda köpük balonları bulundurulması için faydalı olabilir.
KULAK TEMİZLİĞİ
Banyodan sonra çocuğun kulağı temizlenmeli fakat bunu yaparken kulağın içine doğrudan bir cisim sokulmamalıdır. Sağlıksız temizleme araçları kullanılmamalıdır. Bunu yerine sağlıklı ve temiz maddeler kullanılmalıdır.
EL TEMİZLİĞİ
Çocuğun okul öncesi dönem de öğrenmeye meraklı olduğunu söylemiştik bunu yaparken çocuk çok fazla ellerini kullanır. Her şeye temas eder ve neyin pis neyin temiz olduğunu bilmeden yapar bunu. Bu yüzden çocuğa beklide öğretilmesi gereken en önemli alışkanlık el temizliğidir. Çocuğa sık sık hatırlatmalar yaparak el yıkamasına teşvik edilebilir.
YÜZ TEMİZLİĞİ
Çocuğun yüz temizliği alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu her sabah kalktığında yüzünün yıkanmadı ve bunu yaparken de ciltleri hassas olduğu için tahriş edici sabunlar kullanılmamalıdır.
BURUN TEMİZLİĞİ
Çocukta burun tıkanıklığı gibi durumlarda burnu yıkanmalı sonra ellerini yıkamalı ve temiz bir havluyla tekrar yüzü kurulanmalıdır Böylece çocuk bu gibi durumlarda ne yapacağını öğrenmiş olur.
TIRNAK TEMİZLİĞİ
Çocuk bu dönem de ellerini çok fazla kullandığı için tırnakları çok fazla kirlenir. Ve bu da sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden düzenli bir şekilde bunun takibi yapılmalı ve nasıl yapacağını çocuğa öğretilmelidir.