Ebeveynler çocukları için gelişimi destekleyen farklı etkinlikler hazırlar ancak sonuç bazen hayal ettikleri gibi olmayabilir. “Çocuğum etkinlik yapmak istemiyor” kaygısı çoğu ebeveynde vardır. Çoğu zaman bu ilgisizlik ebeveynlerde endişeye yol açar, çocukların gelişimi hakkında korkulara kapılabilirler. Çocukların etkinliklere karşı ilgileri farklı sebeplerle az olabilir;
Etkinlik Türüne İlgisi Olmayabilir
Çocuklarımız için ince motor gelişim etkinlikleri, el göz koordinasyon etkinlikleri, duyusal oyunlar gibi çok çeşitli etkinlikler hazırlayabiliyoruz. Ancak çocuğumuzun ilgilenmemesi onun gelişiminde sorun olduğunu değil, o etkinlik türünü o anda yapmak istemediğini söyleyebilir. Her çocuğun ilgi alanının ve gelişim hızının farklı olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğunuzun hangi etkinliklere ilgisi olduğunu keşfetmek için her defasında farklı etkinlik türlerinden ona 2 seçenek sunabilirsiniz. Örneğin bir ince motor, bir duyusal etkinlik hazırlayıp seçmesini isteyin, dilerseniz bunları bir yere not edin. En çok seçim yaptığı etkinlik türü size ipuçları verebilir.
O An İlgisi Başka Yerde Olabilir
Çocuklarla etkinlik yaparken etrafta ilgisini dağıtacak çok şey olmamasına dikkat edebilirsiniz. Ancak çocuğunu farklı bir şeyle ilgileniyor, başka bir şeye odaklanmışsa hazırladığınız etkinliği yapmak istemeyebilir. İlgisinin başka bir odakta olmadığı zamanlarda etkinliklerinizi sunabilirsiniz. Haftalık ya da günlük bir liste yapıp içerisinden çocuğunuzla birlikte seçmeniz de yardımcı olabilir.
Odaklanmada Zorlanıyor Olabilir
Eğer etrafta çok fazla uyaran varsa, çocuğunuzun dikkati çok hızlı dağılabilir ve hazırladığınız etkinlikten kopabilir. Bulunduğunuz ortamı olabildiğince sadeleştirmeye özen gösterebilirsiniz. Bir tarafta hareketli oyuncakları, bir tarafta oyun çadırı, bir tarafta kaydırak gibi materyaller olursa çocuğu tek bir etkinlikte tutmak zorlaşabilir.
Bir de odaklanma süresini artırmak için sevdiği etkinlikleri daha sık oynayabilirsiniz. Sevdiği etkinliklerde odaklanmasını uzatarak konsantre olma becerisini geliştirebilirsiniz.
Gelişme Dönemi Atakları
Çocuğunuz herhangi bir atak dönemindeyse sadece etkinlikler değil, çoğu konuda odağını toplamayabilir. Etkinliği farklı şekillerde yapabilir, bozabilir. Zorlamamak ve çocuğu dinlemek-gözlemlemek önemlidir. Bu dönemlerde özel etkinlik yerine, etkinlik gibi görünmeyen ev işlerini birlikte yapabilirsiniz. Makineden çamaşırları çıkarmak, çamaşır asmak, yerleri süpürmek gibi.
Sonuç olarak endişelenecek bir durum yok aslında, çocuğum etkinlik yapmak istemiyor kaygısını herkes yaşıyor ve yalnız değilsiniz 🙂 Birkaç ufak düzenleme ile çocuklarınızla keyifli zaman geçirebilirsiniz. Önemli olan onların keyif alması ve mutlu olması 🙂