Çocuğum Kreşe Başlıyor

 

Kreş kimi aileler için zorunluluktur. Bazı aileler ise çocuklarının sosyalleşme ihtiyacını karşılayabilmek adına kreşe göndermeye karar verir. Son yıllarda hayat şartlarının zorluğu ve kadınların da iş hayatında daha fazla yer edinmeye başlamasıyla birlikte kreşe olan eğilimler bir hayli artmış durumda. Hele de çocukla ilgilenecek bir aile ferdi yoksa çocuklar erken yaşta kreşlerin yolunu tutuyor. Ancak alışma sürecinin sancılı olması hem aileleri hem de çocukları yoran bir durum. Bu konuda çaresiz kalan ebeveynler de stresli bir süreç yaşamak durumunda kalıyor. Aslında bu dönemi daha kolay ve psikolojik açıdan yıpranmadan atlatabilmek mümkün.

Kreş İçin En Uygun Yaş Nedir?

Bebekler dünyaya geldiği andan itibaren anne ve babalarının sevgi ve şefkatine gereksinim duyarlar. Süt çağı olarak bilinen ilk 2 yaş bebekler için hassas bir dönemdir. Bu nedenle uzmanlar çok mecbur kalmadıkça 2 yaştan önce bebeklerin kreşe başlamaması gerektiğini söyler. Ancak herkesin hayat şartları elbette farklıdır ve bazen maddi açıdan her iki ebeveynin de çalışmak zorunda olma durumu söz konusudur. Böyle istisnalar dışında çoğu anneler en az ilk 2 yılını bebekleriyle birlikte geçirmek isterler. Ancak çocuk kendi ihtiyaçlarını giderebilmeye başladığında, tuvalet alışkanlığı kazandığında ve rahatlıkla kendini ifade edebildiğinde kreşe başlamaya hazır demektir.

Normal şartlar altında bir çocuk 2,5 yaşındayken kreşe başlayabilir. Ancak uzmanların önerisi tam olarak 4 yaştır. Çünkü 4 yaşına gelen bir çocuk artık oyun çağı denilen döneme adım atmış ve ebeveynine olan bağı da azalmıştır. Çocukların bu yaşta ailesinden ayrılma fikrine alışabilme durumu daha fazla gündemde olur. Ülkemizde kreşe başlama zamanı ortalama olarak 3 yaştır.

Özellikle de kardeşi olmayan çocuklar için kreş iyi bir seçenektir. Çünkü 2,5 yaş sonrası çocuklar sosyalleşme ihtiyacı hissederler. Oyun arkadaşı bu dönemde çocuklar için önemli bir faktördür. Çocuklar kreş ortamında paylaşmayı öğrenirler. Görev üstlenmeyi, başkasının hakkına saygılı olmayı, nezaketi ve sorumluluğu anlarlar. Çoğu çocuk kreşe başlamadan önce çekingen bir yapıya sahipken sonradan açılır ve sosyal bir hal alır.

Kreşe Alışma Süreci…

 Aslında genelde kreşe alışamayan çocukların arkasında fazla hassas anne ve babalar vardır. Çocuğun üzerine çok fazla düşmek, duygusal yaklaşmak ve çocuğundan ayrılmakta zorlanmak ne yazık ki kreşe alışma sürecini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle öncelikle ebeveynler bu konuda kararlı olmalı ve geri adım atmamalıdır.

Çocuğa her gün kreşe gitmesi gerektiği ve orada çok güzel bir gün geçireceği anlatılmalı, asla zorlayıcı şekilde davranılmamalıdır. Eğer çocuğunuza karşı fazla sahiplenici şekilde yaklaşırsanız sizden kopmak istememesi normaldir. Çünkü böyle durumlarda çocuklar anne ve babalarından ayrılınca kendini yapayalnız hissederler. Çocuğun kendisine güvenmesini sağlamak ailelerin görevidir.

Kreşe başlayan çocuğunuza ufak hediyeler alabilirsiniz. Onu destekleyici ve övgü dolu sözlerle kreşe göndermeniz de oldukça etkilidir. Kreşe gitmeden önce evde çok hoşuna gidecek aktiviteler yapmasının önüne geçmeniz gereklidir. Örneğin; çizgi film izlemek çocuk için kreşten daha cazip olabilir. Bu nedenle çocuk sabah uykudan uyanır uyanmaz onu kreşe hazırlayabilir ve ”acaba bugün kreşte seni neler bekliyor?” gibi cümleler ile onu heyecanlandırabilirsiniz.

Ayrıca vedalaşırken süreyi kısa tutmalı ve çocuğunuzu kreşe uğurlamalısınız. Çocuğunuz eve geldikten sonra ona kreşte neler yaptığıyla ilgili sorular sorabilirsiniz. Oyunlar ve etkinlikler hakkında sohbet etmek çocukların hoşuna gider. Çocuklar kendi başarılarını anlatmaya da bayılırlar. Ona gün içinde ne gibi işler başardığını da sorabilirsiniz. Çocuğunuz bazen hasta ya da çok keyifsiz olduğunda kreşe gitmek istemeyebilir. Böyle durumlarda evi çok fazla özendirecek etkinleri tercih etmeyin. Çünkü böyle bir durumda çocuğun kafası karışır ve evin kreşten farksız olduğunu düşünebilir.

Çocuğunuzu Birden Yalnız Bırakmayın!

 İlk kreş deneyiminde çocuğu direkt olarak tam gün bırakmak asla doğru değildir. Aşamalı şekilde kreşe alışması çocuk için en iyisidir. Aksi halde her şeyi ilk başta tüketirse yeniden gitmek istemeyebilir. İlk günlerde bir iki saat kreşte kalması uygundur. Daha sonra bu süre artarak devam eder ve çocuk artık gün boyu anne, babadan ayrı şekilde tüm vaktini kreşte geçirebilir. İlk günlerde anne ya da baba kreşte beklemelidir ve çocuk dilediği zaman ebeveynini görebilmelidir.

Kreş çocukların kaliteli zaman geçirmeleri ve sosyalleşmeleri açısından oldukça önemlidir. Gelişimlerini de olumlu yönde etkiler ve pek çok şey öğretir. Alışma sürecinde sabırlı olmanız ve çocuğunuzu devamlı motive etmeniz ise en büyük vazifenizdir.

Benzer İçerikler

Leave a Comment