Çocuğum Kreşe Ne Zaman Başlamalı?
Her anne, babanın en çok merak ettiği konulardan birisi de, çocuğum kreşe ne zaman başlamalı? konusu olmaktadır. Çocuklar için önerilen en doğru kreşe başlama zamanı ise 3 ile 4 yaş arasında olmaktadır. Günümüzde ise pek çok anne çalışmak zorunda olduğundan dolayı mecburen çocuklarını kreşe vermek zorunda kalmaktadır.
Bu nedenle 2,5 yaşından sonra da çocuklar kreşe gidebilmektedir. 2,5 yaşında olan çocukların kreşe gitme zamanları ise en çok yarım gün olarak uzmanlar tarafından önerilmektedir. 3 yaşından sonra ise çocuklar, tam gün olarak kreşte kalabilmektedir.
Çocukların Kreşe Gitmeye Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Çocukların uzmanlara göre kreş yaşı 3 ile 4 yaş arası olmakta olup, zorunlu durumlarda ise bu yaş 2,5 yaş olabilmektedir. Burada önemli olan tek nokta ise çocuğun kreşte kalabilecek kadar gelişimini tamamlamış olmasıdır. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarını kreşe vermeden önce bazı noktalara özellikle dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kreşe gidecek olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kreşe başlayacak olan çocuğun arkadaşları ile iyi vakit geçirebilmesi lazımdır.
- Çocukların diğer çocuklarla iyi iletişim kurması gerekmektedir.
- Çekingenlik olan çocukların kreşe gitmesinde uzmanlar tarafından bir sakınca bulunmamaktadır. Aksine çocuğun sosyalleşmesi açısından çocuğun kreşe gitmesi daha iyi sonuçlar vermektedir.
- Çocuğun kendi başına yemek yiyebilmesi ve ihtiyaçlarını giderebilmesi lazımdır.
Kreş Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çocukların kreşe gidebilmesi kadar, gideceği kreşte çok önemli olmaktadır. bu nedenle çocuğu kreşe başlayacak annelerin ve babaların kreşi, kreşte olan personeli ve öğretmenleri iyi araştırması gerekmektedir. Buna göre ideal olan bir kreşte olması gerekenler ise şunlar olmaktadır;
- Kreşte olan öğretmenlerin çocuklarla ve ebeveynlerle nasıl bir iletişim içerisinde olduğunun dikkatle gözlemlenmesi gerekmektedir.
- Çocuğunu kreşe gönderen diğer ailelerle diyalog kurularak, kreş hakkında bilgi alınmalıdır.
- İdeal olan bir kreşte, bir öğretmenin sadece 5 çocukla ilgileniyor olması lazımdır. Kalabalık olan sınıflı kreşlere çocukların yollanmaması gerekmektedir.
- Çocuğun gönderileceği kreşte öğretmenlerin yanı sıra, psikolojik danışman olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Kreşin temizliğinin ve hijyenin iyi olması lazımdır.
- Kreşin içerisinde çocukları için olan eğitici araçların ve diğer ekipmanların bulunması önem taşımaktadır.
- Kreşte olan güvenlik önlemlerin üst düzeyde olması gerekmektedir.
- Çocuğun gönderileceği kreşin çocuğun evine yakın olması büyük avantaj olmaktadır.
Kreşte Çocuğun Beslenmesinde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Bir çocuğun kreşe gitmesinde, kreşte ki beslenme koşulları da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle çocuğun verileceği kreşte ki, beslenme programlarının çocuğun sağlıklı büyümesi için yeterli olması gerekmektedir. Bu nedenle kreşte verilen yemeklerin aylık listelerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi lazımdır. Aynı zamanda beslenme konusunda kreş öğretmeni ile devamlı diyalog içerisinde olunması büyük önem taşımaktadır.