Çocuğunuzda Montessori Zihniyeti Geliştirebilmek için İletişim Önerileri

by Montessori Felsefesi

Montessori eğitimi ve davranış şekli, çocuğunuza verebileceğiniz harika bir bakış açısıdır. Çocuğunuzu Montessori zihniyeti ile, dışarı bağımlı olmayan ve kendi içsel motivasyonu olan bir birey olarak yetiştirebilirsiniz. Bu zihniyeti oluşturmak için çocuğunuza yaklaşım şeklinize dair öneriler listeledik. Evde çocuğunuzla iletişiminizde bu ifadeler ve benzerlerini kullanabilirsiniz.

1. “Büyük ilerleme kaydediyorsun.”

Montessori eğitimi, içsel motivasyona ve sürece odaklanır. Çocuğunuzun çalışmalarını ne kadar çabuk bitirdiğini ya da onlar için ne kadar kolay olduğunu övmek yerine, uzun bir süre nasıl yoğunlaştıklarını ve zorluklara rağmen nasıl da çaba gösterdiklerini dile getirin. Çocuğunuzun çabalarına övgüde bulunarak, akıllarına koyduklarında her şeyin mümkün olduğunu öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Sonuç Odaklı Cümle: “Ne kadar güzel bir iş çıkarıyorsun.”
Çaba Odaklı Cümle: “İşine çok iyi konsantre olduğunu görebiliyorum.”

 

2. “Bu çok güzel bir soru, sen bunu çözebilir misin?”

Çocuğunuz size bir soru sorduğunda, çözümü bulmaya teşvik edin ve cevabı bulana kadar devam edin. Çocuğunuza cevap aramayı göstererek, kendilerine ve problem çözme yeteneklerine güvenmelerini sağlayabilirsiniz.

Çocuk Sorusu: “Anne ayakkabım nerede, biliyor musun?”
Ebeveynin Cevabı: “En son nereye gitmiştin? Orada arayabilirsin.”

 

3. “Çalışman hakkında ne düşünüyorsun?”

Öz-analiz, Montessori eğitiminin büyük bir parçasıdır. Çocuğa kendini keşfetme gücü ile kendi öğretmenleri olmayı öğretir. Çocuğunuzu öz-analiz becerilerini geliştirmeye teşvik edebilirsiniz; onay için başkalarına bakmak yerine onları kendi işlerini değerlendirmeye yönlendirin.

Onay Cümlesi: “Resmin güzel olmuş.”
Öz-Analiz Cümlesi: “Resminde ne çizeceğine ve hangi renklerin kullanacağına nasıl karar verdin? Sence nasıl olmuş?”

 

4. “Bana yardım etmemi istediğin yolu söyleyebilirsin.”

Çocukların yeni sorumluluklar üstlenmeyi öğrenmeleri, aynı zamanda ihtiyaç duyduklarında yardım isteyebileceklerini bilmeleri önemlidir. Çocuğunuz bir görevin büyüklüğü ile boğuluyorsa, onları “günü kurtarma” anlayışı dışında kalarak, görevi daha kolay yönetebilmeleri için yönlendirin.

Kontrol Edici-Günü Kurtarmaya Yönelik Cümle: “Bunu senin için yapayım.”
Bağımsızlığı Teşvik Etmeye Yönelik Cümle: “Hangi kısımda yardım istersin?”

 

5. “Çalışırken gerçekten keyif alıyormuşsun gibi görünüyor.”

Çocuğunuza sürece değer verme ve zorlukların üstesinden gelme konusunda bakış açısı kazandırmanız çok önemlidir. Bazı görevlerde çocuklar, özellikle görevi zor görüyorlarsa hemen pes edebilirler. Onları sürece değer vermeye teşvik edin, çalışmalarını tamamlama konusunda zevk aldıkları ve öğrendikleri yerleri vurgulayın.

Övgü odaklı cümle: “Çalışmanı mükemmel bir şekilde tamamladın.”
Teşvik edici cümle: “Bana çalışmandan bahseder misin? En sevdiğin kısım neydi? ”

 


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment