Çocuk Yetiştirmede Kritik Nokta: Bağımsız Çocuk Yetiştirmek

by Montessori Felsefesi

Çocuk yetiştirirken pek çok kaynak araştırır, okur ve sorular sorarız. Bu kadar çok okumamıza ve araştırmamıza rağmen çoğunlukla bağımsız çocuk yetiştirmek konusunda zorlanabiliriz.

Çocuklar büyüdükçe daha talepkar olurlar, dışarı çıkmadan her zaman çocuğumuzu tembihler ve “dışarıda bir şey istemek yok” diye nasihatler veririz. “Asla almayacağım” denilen pek çok şey eve dönerken alınmış olur. Bu davranış şekilleri çocuğu bağımlı hale getirir.

Her aile çocuğunun bağımsız ve kendine güvenen bir kişi olmasını ister, önemli olan bu amaç için izlenilen yoldur. Çocuğu ne başı boş bırakmak doğrudur ne de çok fazla sıkmak doğru bir davranıştır. Eğer çocuğun bağımsız bir birey olmasını istiyorsanız ona bağımsızlık ortamı yaratmanız gerekir. Bu, istedikleri tüm özgürlükleri vereceğiz anlamına gelmez. Çocukların büyüyen bir birey olduğu unutulmadan sınırları çizilerek verilecek özgürlüktür. Yani çocuğa büyüme alanı verilmesidir.

Sorumluluk Almak

Çocukların yapması gereken şeylere izin vermeden anne ve babanın yapması; örneğin çanta hazırlamak, ayakkabı giydirmek, saç taramak, oyuncaklarını temizlemek, oyuncakları toplamak gibi eylemler, çocuğu anne ve babaya bağımlı hale getirir. Bu basit eylemleri çocuk yerine aile yaparsa bağımlı çocuk yetiştirilir.

Büyümek sorumluluk ve risk almaktır. Çocuklara sorumluluk vermek özellikle 2 veya 3 yaşlarında daha önemlidir. Çocuklar keşfetmeye ve isteklerini ifade etmeye başlarlar. Bu dönem ilk sorumlulukları almaları gereken dönemdir. Ancak aileler çok fazla hissettirmeden denetimlerini sürdürmelidirler. Artık kendi başlarına giyinmeye başlayabilir, oyuncaklarını toplayıp raflarına yerleştirebilir, anneye sofra kurmada yardımcı olabilirler. Kendi oyuncaklarının sorumluluğunu onlara vermek gerekir.

Çocuğu erkek veya kız olarak ayırt etmeden ev işlerine dahil etmek hem güven duymasına hem de sorumluluk almasına yardımcı olur. Çocuk bu sayede evin bir parçası olduğunu hisseder. Pratik hayat ile ilgili uygulamalarda Montessori eğitimi günlük ev işlerinin taklit edilmesini sağlar. Halıyı toplamak ve yerleri silmek gibi hareket uygulamaları stil uygulamaları, jimnastik ve ritmik uygulamalar, bir doğru üzerinde yürüme uygulamaları çocuğa ev ortamındaymış hissini yaşatır. Montessori eğitiminde çocuklar faaliyet nesneleri ile meşgul olurken pratik hayatta kullanacakları nesneleri de öğrenmiş olurlar.

Gelişim Evreleri

Çocuk 4 ile 6 yaş aralığında ufak destekler ile daha fazla kendi işini yapabilir. Örneğin; banyoya ufak bir tabure veya basamak koyduğunuzda anne gözetimi ile dişlerini kendi fırçalayabilir veya saçını kendi tarayabilir. 7 ile 8 yaşlarında ise daha fazla benlik duyguları gelişmiştir. Bazen yapabileceklerinden daha fazlasını yapmaya çalışabilirler bu noktada sert müdahale etmeden ve cesaretini kırmadan neyi yapabileceği anlatılmalıdır. Bağımsız çocuk yetiştirmede dikkat edilecek bu noktalar ile doğru bağımsızlığa sahip çocuklar kolaylıkla yetiştirilebilir.

 


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment