Çocukların evde geçirdikleri zamanı eğlenceli ve gelişimleri açısından faydalı hale getirebilmek için ev oyunları biçilmiş kaftandır. Ev oyunları sadece çocuğun zihinsel gelişimine destek olmaz, anne ve babayla geçirilen vakti de kaliteli hale getirebilir. Böylece çocuğun duygusal gelişimi de desteklenmiş olur. Çocuklar evde kaliteli vakit geçirebilecekleri oyunlar yoksa, genellikle dijital araçlara yönelirler. Her ne kadar aileler çocuklarının dijital araçları tercih ettiklerini düşünseler de, bu araçlar sıkılan ve yapacak hiçbir şey bulamayan çocukların son tercihidir. Her çocuk aslında eğlenceli oyunlar oynamayı, arkadaşları ya da ebeveynleri ile iletişimde olmayı tercih eder. Evde oynanan oyunlar çocuğun gelişimine birçok açıdan katkı sağlar.
Odaklanma Becerisi
Çocuklar sakin ev ortamında onlara hoş gelen bir etkinlikle haşır neşir olduklarında zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar. Böylece uzun süre bir etkinlikle meşgul olmak konusunda deneyim kazanırlar.
Problem Çözme Becerisi
Özellikle belli bir amaca ulaşmak üzere tasarlanmış oyunlar, çocukların problem çözme becerilerini geliştirir. Problem çözme becerisi, analitik bir beceri gibi görünse de, karşıtını düşündüğümüzde duygularla ilgili bir tarafı olduğunu da görmek mümkündür, çünkü tam karşısında çaresizlik vardır. Problem çözme, yılmadan denemekten ve problemi çözeceğine dair inançtan gelir. Bu nedenle çocukların oyun içinde deneyerek belli bir amaca ulaşması ve bu konuda başarılı hissetmesi, daha zor amaçlarla karşılaştığında çaresizliğe düşmesinin önüne geçer.
Motor Becerileri
Motor beceriler dendiğinde aslında iki şey kastediliyor. Kaba motor ve ince motor becerileri. Kaba motor becerileri bedenin tamamının kullanıldığı, ince motor becerileri ise eller ve parmaklarla yapılan aktivitelerdeki beceriyi işaret ediyor. İnce motor becerileri özellikle okul olgunluğu konusunda önemli. Bir bebek oyuncağına ulaşmak için sürünmeye çalışırken ebeveyn oyuncağı bebeğe verirse, ya da bir çocuğa yemeği sürekli ebeveynleri tarafından yedirilir, çocuk ebeveyn tarafından giydirilirse, ince ve kaba motor becerileri gelişemez. Günlük aktivitelerde çocuklara sorumluluk vermek ve onlar istemediği sürece yardım etmemek motor becerilerin gelişmesi konusunda önemli. Bunun dışında ev oyunları oynamak, çocukları fiziksel olarak aktif tutacağı hem kaba motor hem de ince motor kaslarını çalıştıracağından oldukça önemli. Genellikle muadili görülen dijital araçlarsa ne yazık ki bu becerilerin gelişmesine olumlu katkı sağlamıyor.
Sosyal Beceriler
Ev oyunları ebeveynlerle ya da evdeki diğer çocuklarla oynanabilir. Böylece çocuk, başkaları ile iletişim kurmak, başkalarına uyum sağlamak ve belli bir amaç için başkaları ile birlikte hareket etmek konusunda deneyim kazanır.
Gördüğünüz gibi ev oyunlarının çocukların gelişimine birçok olumlu katkısı vardır. Bunun yanında basit malzemelerle bile ev oyunları tasarlanabilir ve neredeyse hiç maliyetleri yoktur. Sitemizde önerdiğimiz bir çok ev oyunu bulunuyor. Siz de bu oyunları çocuğunuz için yapabilir ya da yaratıcılığınızı kullanarak kendi ev oyunlarınızı tasarlayabilirsiniz.
Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…