Çocuklar için Oyunun Önemi

by Montessori Felsefesi

 

          Her çocuk kendine özgü gelişim yoluna sahiptir. Çocukların yaşları aynı olsa da gelişimsel özelikleri farklılık gösterebilir. Duygusal becerilerin hızlı ve en etkiliği geliştiği dönem 3-12 yaş arasıdır. Aynı yaş grubunda olsalar da duygusal becerileri farklılık gösterebilir. Aynı etkinliği farklı yapabilirler. Çocuğun eksik kaldığını düşündüğünüz alanlarda etkinliklerle destekleyebiliriz.

 Oyun her yaşta önemlidir. Oyunun yaşamın biçimlenmesinde önemli rolü vardır. Çocuklar için oyun eğlenmektir ama eğlenmenin ötesinde öğrenme biçimidir. Çocuklar oyunla gelişimlerine katkı sağlar. Oyunla kendini keşfeder, iletişimi gelişir, kendini geliştirir, dünyayı tanır, uyum sağlar, adapte olur. Oyun çocuğun en önemli gelişim aracıdır, dilidir, öğrenim biçimidir. Çocuk duygu ve düşüncelerini oyunla dışa vurur. Korku, endişe, kıskançlık, zor ve anlatamadığı duygularını seçtiği oyun ve oyuncaklarla yansıtır. Oyun yoluyla duygularını yönlendirmeyi, olumlu, olumsuz duygularıyla baş etmeyi öğrenir. Sorun çözme becerileri oyun yoluyla gelişir. Çocuklarla oyun oynamak onun kendini değerli hissetmesini sağlar onu önemsediğinizi hissettirir. Arkadaşlarıyla oynadığı oyunlar da içinde sıkışan enerjiyi dışa aktarır aynı zamanda duygularını düşüncelerini görmenizi çocuğu daha iyi tanımanızı sağlar. Oyun doğal iyileştiricidir. Çocuğa uygun etkinlikler düzenleyip beraber vakit geçirdiğinizde çocuğun zamanla ruhu iyileşir. Etkinlikleri uygulamadan önce hazırlanmanız ne zaman ne yapacağınızı bilmeniz malzemeleri hazır etmeniz işinizi kolaylaştırır ve hem sizin hem de çocuğunuzun keyif almasını sağlar.

 Çocuklar oyunda günlük yaşantılarına benzer durumlar oluşturarak bunların üstesinden gelme, yönetme ve düzenlemeyi öğrenir. Oyun çocuğun gelişiminde birçok alanda önemli yeri vardır. Çocuğun güven oluşturmasına, kendini mutlu hissetmesine, duygularını ifade etmesine olanak sağlar.

 Sosyal gelişimi içinde oyunun önemi büyüktür. Çocuk günlük yaşantısında baş edemediği durumları oyun yoluyla baş etmeyi öğrenir. Sorun çözme, üstesinden gelme, baş edebilme yeteneği gelişir. Oyun kurallara uyulması gerektiğini kurallarının önemini öğretir. Başladığı işi bitirmeyi, başarılı olmak için çabalaması gerektiğini öğrenir. Paylaşmayı, iş birliği yapmayı, uyum sağlamayı, yardımlaşmayı vb sosyal durumları öğrenir. Kazandığı oyunla kazanmanın mutluluğu ve değerini öğrenirken bir yandan kaybetmeyi de öğrenir. Çocuklar oyun oynayarak yetişkinliğe hazırlanır. Kazanarak kaybederek duygu durumunu deneyimleyerek öğrenir.

 Oyunun çocuğun fiziksel gelişimi içinde önemli yeri vardır. Hareketli oyunlar çocuğun kas gelişimini sağlar. Küçük-büyük motor gelişimlerinde oyunun rolü büyüktür. Bacaklarını ayaklarını kollarını ellerini kullanarak işlevselliğini geliştirir. Denge sağlamayı, el becerisini, vücut koordinasyonunu, spor becerilerini ve yeteneklerini oyunla geliştirir.

 Oyunlar çocuk için eğitici öğretici eğlenceli etkinliklerdir. Oyunla beyin gelişimi devam eder. Örneğin; renkler, şekiller, büyük küçük , az çok kavramları, yönler vb yönergeleri öğrenmesinde etkindir. Tekerlemeler, denemeler, tiyatrolar, şarkılarla oynanan oyunlar tekrarlamalarla kalıcı bilgiye dönüşür. Oyuna uygun materyaller öğrenim için etkili olur. Çocukların öz güvenli, farkındalık sahibi, duygusal ve fiziki gelişimi tamamlanmış, benlik duygusu gelişmiş, iletişim ve baş etme becerileri gelişmiş, güçlü çocuklar yetiştirmek için oyun önemli faktördür bunun yanı sıra ailelerin tutumu çocukla geçirdiği zaman etkili baş rollerdir. Bütün bunların toplamında çocuğunuz bağımsız sosyal duygusal zeka gelişimini tamamlamış birey olma hakkını kazanır. Çocuk için ayırdığınız zamanda etkili oyunlar oynamanız kurduğunuz ilişki çocuk için çok önemli ve geleceği için etkili adımlardır. Çocukların temel gıdası oyundur.

 OYUN ÖRNEĞİ;

 Kare kartlar kesin. On tane (arttırılabilir) kartı ayarlayın ikişer olacak şekilde duygu ifadelerini karta çizin. Örneğin iki tane gülen yüz iki tane şaşkın yüz olacak şeklinde çizin. On yada daha fazla kartlar kullanabilirsiniz. Kartları ters çevirip çocuğun aynı yüz ifadelerini bularak öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bu kartlara renkler, şekiller, hayvanlar, vücudumuz gibi öğrenmesini istediğiniz her şeyi çizebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Leave a Comment