Çocuklar Kreşe Nasıl Alışır?
Çocuklarını kreşe göndermek isteyen fakat bu konuda bazı sıkıntılar yaşayan ebeveynler, çocuklar kreşe nasıl alışır sorusunu sormakta ve çocuklarının kreşe sorun çıkarmadan gitmesinin yollarını aramaktadırlar. Çocuklar ailelerinden uzakta olan bir yerde vakit geçirmekten pek keyif almazlar. Bu nedenle kreş gibi eğitim görecekleri yerlere gitmemek için çaba gösterebilmektedirler.
Çocukların kreşe alışması ortalama olarak 1 ayı bulabilmektedir. Bu 1 ay süreyi kısaltmak da ebeveyn olarak sizlerin elindedir. Öncelikle çocuğunuza kreş ile ilgili olumlu şeyler söylemeli ve kreş konusunda kararlı olduğunuzu ona hissettirmelisiniz. Bu durum, çocuğunuzun kreşe alışabilmesi için çok büyük önem arz etmektedir.
Kreşi Sevdirmenin Yolları
Çocuğunuz kreşe gitmek istemiyorsa, kreşi sevdirmenin yolları başlığı altında yazılan önerilere dikkat etmeniz gerekmektedir. Aşağıda, çocuğunuza kreşi nasıl sevdireceğiniz maddeler halinde sıralanmıştır.
- Çocuğunuzun neden kreşe gitmeyi sevmediğini öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer kreşi sevmeme nedeni sizden ayrılmak değil de kreş içerisindeki faktörlerle alakalı ise bunu bilmeniz gerekmektedir.
- Çocuğunuzun kreşe gitmesi konusunda kararlı olmalı ve bunu ona hissettirmelisiniz.
- Kreşe gitmeden önce evde çok sevdiği aktiviteyi yapmasını engellemelisiniz. Bu durum, çocuğun kreşe gitmeyip aktiviteye devam etmek istemesine neden olacaktır.
- Çocuğunuzu kreşe bırakırken vedalaşma aşamasını çabuk ve kısa tutmalısınız.
- Çocuğunuz kreşten geldiğinde kreş ile alakalı sorular sorun ve gününün nasıl geçtiğini öğrenin. Olumlu davranmaya çalışın.
Bu önerileri dikkate alarak ve uygulayarak siz de çocuğunuza kreşi sevdirebilirsiniz. Çocuğunuz, her yolu denemenize rağmen yine de kreşi sevmiyor ve zorluk çıkarıyorsa uzman birinden yardım almanız gerekmektedir.
Kreşe Başlayan Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Kreş, çocukların gelişimi için oldukça önemli bir aşamadır. Ebeveynler olarak bu aşamada sizlere birçok iş düşmektedir. Çocukların bu hassas dönemlerinde, kreşe başlayan çocuğa nasıl davranmalı sorusunu yönelten ebeveynler, dikkatli olmak istemektedirler. Kreşe başlayan çocuğunuza özellikle kreşi ve eğitim görmeyi sevdirmeniz gerekmektedir. Evin içerisinde kreş ile alakalı olumlu konuşmalar yaparak bunu başarabilirsiniz.
Çocuğunuzun sıkıntılarını dinlemeli ve onlara karşı yumuşak davranmalısınız. Çocuğunuz ilk defa sizden ayrı kalarak başka bir ortama girdiği için bu durum onu strese sürükleyecektir. Bunu göz önünde bulundurarak çocuğunuzun eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak için ev içerisinde de çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz.
Kreşe Gitmek İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Ebeveynler, kreşe gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı sorusunu sormakta ve cevap aramaktadırlar. Çocuklar ailelerinden uzakta olmak istemezler ve kreş gibi tanımadığı insanların yoğunlukta olduğu yerlerden keyif almazlar. Bu nedenle çocuğunuz kreşe gitmek istemiyorsa ona karşı yumuşak davranmalı ve sorunlarını çözmeye odaklanmalısınız.
Çocuğunuz kreşten geldiğinde onunla iletişim kurup gününün nasıl geçtiğini anlatmasını istemelisiniz. Siz de zamanında kreşe gittiğinizden ve bundan keyif aldığınızdan bahsedebilirsiniz. Olumlu cümleler kurarak çocuğunuza karşı hassas davranmalısınız. Çocuğunuz kreşe gitmek istemediğinde onlara kızmamalı, bağırmamalısınız.