Çocuklarda Dil Gelişimi Nasıl Desteklenmeli?

by Montessori Felsefesi

Çocuklarda Dil Gelişimi Nasıl Desteklenmeli?

Bebekler öncelikle taklit yoluyla dil öğrenmeye başladıkları için, aile ve çocuk etkileşimleri dil gelişiminde en önemli faktördür. Çocuk gelişimi yeni doğan dönemden itibaren çocukla iletişim kurmak, çevredeki şeyleri ve kavramları çocuğa tanıtmak, konuşmak, şarkı söylemek, çocuk tepki vermese bile tekerlemeler kullanmak gibi birçok eylem dilin temelini oluşturur.

Bir çocuğun bu dönemde ihtiyacı olan en önemli şey anne ve babasını dinlemek ve onlarla iletişime geçmektir. Çocuğunuz bir hata yaptığında, doğru kelimeleri yüksek sesle duymasına izin verin ve alay etmeyin veya yargılamayın. Çocuklarla bebek gibi değil, yetişkin gibi konuşarak iletişim daha kolay olur. Lütfen tüm sorularınızı cevapladığınızdan emin olun.

Bir ebeveyn olarak her konuda mükemmeliyetçisiniz ve çocuklarınızdan her zaman ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını bekliyorsunuz bu da çocuğun üzerinizde baskı yaratacaktır. Bir yetişkin gibi konuşmayacağınızı düşünerek birkaç kelime daha söylemeye cesaret edemeyebilir. Bu durum çocukların özgüvenlerini ve dil gelişimlerini olumsuz etkileyecektir.

 

Dikkat Edilmesi Durumlar Nelerdir?

Bir çocuğun dil gelişimi doğumda başlar ve anne karnındaki yolculuk da öyle olur. Çocuk konuşabilmek için sadece dilin ön bilgisini işlemekle kalmamalı, aynı zamanda konuşabilmek için dilde olgunluğa erişmelidir. Dinleyerek, gözlemleyerek ve deneyimleyerek olur.

Dil becerileri, bireysel ihtiyaçları karşılamak, sosyal iletişim ve bilgi paylaşımını sağlamak için önemlidir. Bebekler doğduğunda ilk iletişim kaynağı ağlamalarıdır. Ağlayarak ve susarak ihtiyaçları ve mevcut durumları hakkında bilgi verirler.

Birincil bakıcı, ağlamanın tonuna, şekline ve diğer ayırt edici faktörlere bağlı olarak zamanla bebeğe olan ihtiyacı belirleyecektir. Dil gelişimi çocuktan çocuğa değişir ancak çocuğun belirli bir dil ve iletişim becerisi sergilemediği durumlar göz ardı edilmez. Sağırlık, zekâ geriliği, uyarılma eksikliği ve otizm gibi nedenlerle de konuşma gelişimi gecikebilir.

 

Çocuklarda Dil Gelişimini Desteklemek için Ebeveynler Neler Yapabilir?

Sağlıklı iletişim kurmanın en önemli faktörlerinden biri, iletişim kurduğunuz kişiyle göz temasını sürdürmektir. Çocuğunuzun sizi anlaması, dinlemesi ve iletişimde kendini görmesi için göz teması kurmanız önemlidir. Mümkünse çocuğun hizasına yaslanın ve iletişim sırasında göz teması kurun. Böylece çocuğunuz sizinle doğrudan iletişim kurabilir.

 

Benzer İçerikler

Leave a Comment