Çocuklarda Duygusal Zekâ Geliştirme Önerileri
Duygusal Zekâ Neden Önemli?
İnsan sosyal bir varlıktır. Yalnız başına hayat sürdürmesi pek mümkün değildir. Yapılan araştırmalar kendini kimsesiz hisseden bireylerin hastalıklara yakalanma riskinin çok daha fazla olduğunu göstermektedir. İnsanoğlunun çevresi ile iyi ya da kötü ilişkiler kurmasını zekâ puanı yani IQ değil, duygusal zekâsı etkilemektedir.
Duygusal zekâ insan için hayati öneme sahiptir. Hayatta başarılı olan bireylerin duygusal zekâları gelişmiştir. Yapılan çeşitli araştırmalar vardır. Küçük yaş gruplarındaki çocuklar üzerinde yapılan deneyden bahsedeyim. Anaokulu seviyesinde çeşitli testlerle çocukların duygusal zekâları ölçülmüştür.
Duygusal zekâ IQ ile doğru orantılı olamayabilir. IQ puanı duygusal zekâ puanından düşük bile olsa çocukların ilerdeki hayatları gözlemlenmiştir. Sonuç olarak duygusal zekâsı daha yüksek olan çocuklar hayatta daha başarılı olmuştur. Hayata daha pozitif yönden bakabilmişlerdir.
Sağlıklı sosyal ilişkiler kurmuşlardır. Çevreleri tarafından sevilen bireyler olmuşlardır. Yapılan deneylerin gösterdiği sonucu şöyle özetleyebiliriz. Akademik başarınız IQ puanınızla alakalı olsa da sosyal başarınızı duygusal zekânız etkilemektedir. Bu yazımızda Çocuklar için duygusal zekâyı geliştirme önerilerinden bahsedeceğiz.
Çocuklar İçin Duygusal Zekâyı Geliştirme Yöntemleri
Bu yazımızda Çocuklar için duygusal zekâyı geliştirme önerileri şunlardır;
Empati Geliştirme: Empati kurmak bireyin entelektüel seviyesi ile alakalıdır. Aslında bu sonradan öğrenilen bir beceri gibi yansıtılsa da insanoğlu bunu bebekken öğrenmiştir. Örneğin küçük bir çocuk ağladığın da diğer çocuk onu susturmaya, neşelendirmeye çalışır. İnsanda bu beceri zaten vardır. Çocuğunuzu empati yapması konusunda teşvik edin. Yaşanılan olaylar üzerinde çocuğun kişilerin duygularını düşünmesine yardımcı olun.
Problem Çözebilme: Pek çok kurama göre zekâ insanın her durumda hayatta kalabilme başarısı ile alakalıdır. Her durumda hayatta kalabilen insan güçlü problem çözebilme becerisi olan insandır. Çocuğunuza örnek olaylar sunun. Bu olayda bir problem belirleyin. Çözebilmesi için teşvik edin. Çeşitli zekâ oyunları da buna katkıda bulunacaktır.
Pozitif Bakma: Çocuğunuza hayata karşı pozitif bakabilmeyi öğretin. Çocuk sizden gördüğünü yapacaktır. O sebeple siz pozitif kalın. Hayat karşınıza ne çıkarırsa çıkarsın olumlu bir yön bulun ve o açıdan bakın. Çocuğunuza da bunu öğretin.
Kendine Yetebilme: Çocuğunuza değerli olduğunu hissettirin. Kendini onarabilen insan duygusal zekâ açısından çok iyi durumdadır. Çocuğunuza akışta kalmayı öğretin. Kendini seven çocuk kendine değer verecektir.