Çocuklarda Özgüven Kaybına Neden Olan Etmenler Nelerdir?
Anne ve babaların en büyük isteği kendisine güvenen özgüvenli bir çocuk yetiştirmektir. Fakat bazen çocuklarda özgüven eksikliği oluşmaya başlar. Peki, çocuklarda oluşan bu özgüven eksikliğinin sebebi nedir?
Çocuklarda Özgüven Eksikliği
Özgüven eksikliği bir çocukta genel olarak en çok anne ve babanın farkında olmadan yaptığı yanlış davranışlardan ötürü oluşmaktadır. Bazen ise çocuğun kendi fıtratından da ötürü oluyor olabilir. Bir çocukta özgüven eksikliği oldukça önemlidir. Çocukluktan başlayan özgüven eksikliği ergenlik çağında daha da çok artabilir. Bu yüzden anne ve babaların özgüveni düşük bir çocukları var ise derhal bunun çözülmesi için uğraşmaları gerekmektedir.
Çocuklarda Özgüven Kaybının Bütün Sebepleri
- Anne ve babanın problemli olması ve anne babanın çocuğa davranışları olumsuz davranışları çocukta özgüven kaybı oluşturur.
- Anne ve babanın boşanmış olması.
- Anne ve babanın devamlı birbirleri ile kavga etmeleri ve bu çocuğun bütün kavgalara şahit olması çocukta özgüven eksikliğinin başlamasına neden olur
- Anne veya babanın çocuğuna güvenmemesi çocukta özgüven kaybına sebep olmaya başlar. Sen beceremezsin ya da sen yapamazsın diyen bir annenin ve babanın çocuğunun özgüven kaybı oluşur.
- Çocuk, kendinde olan olumsuzlukları dile getirmeye başlaması özgüven kaybının işaretidir. Bu ilerleyen zamanda anne ve baba tarafından fark edilmezse çocuğun özgüven kaybı artar.
- Çocuğun, bir durumu başaramadığı zaman çevresinden çok fazla olumsuz tepki aldığı zaman çocukta özgüven kaybı artar. Özellikle anne ve baba çocuğa aşırı tepki veriyorsa çocuk sadece özgüven kaybı değil heves kaybı da yaşar. Anne ve babaya karşı tepkisizleşmeye başlar.
- Ailenin ve yakın çevrenin çocuktan beklentisinin çok yüksek olması yani çocuğa yapılamayacağından fazla bir sorumluluk yüklenirse bu durumda özgüven eksikliğine sebep olmaktadır.
- Çocuğun, ilgi alanına girmeyen bir aktiviteyi yapamadığı için tepki göstermek.
- Aile, çocuğu beklentileri için devamlı azarlar ona baskı kurarak yapmasını söylerlerse çocuk da özgüven kaybı oluşur.
- Çocuğun, üzerinde sürekli anne ve baba baskısını hissetmesi özgüven kaybı yaşatır.
- Çocuğun, kendisini yetersiz görmesine sebep olmak özgüven eksikliğine neden olur.
- Anne ve babanın çocuğa yokmuş gibi davranmaları sadece kendileri ile ilgilenmeleri çocuk üzerinde değersizlik hissi uyandırır. Bu his ilerleyen zamanda çocuk üzerinde özgüven kaybı yaratır.
- Çocuğun öğretmeni veya arkadaşlarının içerisinde ilgi görmemesi özgüven kaybına neden olur.
- Çocuğun kendine güvenmemesi özgüven kaybına neden olur. Çocuk kendine bir konuda güvenmiyor ise anne ve babanın o konu üzerinde çocukla konuşması gerekir.
- Çocuğun kendisine yüksek hedefler koyması ve bu hedefleri elde edememesi çocuk üzerinde özgüven kaybı oluşturur. Eğer çocuk yapamayacağı büyük hedefler alıyor ise anne ve babanın çocuk ile bu konu üzerinde konuşması çocuk çok istiyorsa yapması gerektiğini ama yapamazsa da kötü bir şey olmayacağını söylemesi gerekir.
- Çocuğun karamsar bir ruh halinde olması özgüven eksikliğine neden olur.
- Çocuğu, kardeşi ya da yaşıtları ile kıyaslayan anne babanın çocuğunun özgüven kaybı başlar.
Çocuklarda Özgüven Kaybının Önüne Nasıl Geçilmeli?
Eğer özgüven kaybı yaşayan bir çocuk var ise anne ve babanın önce kendisini sorgulaması gereklidir. Kendisinde bir eksik ya da yanlış var mı bulması gerekir. Çünkü çocuklarda gelişen özgüven kaybı çok sık bir şekilde anne ve babanın davranışlarından ötürü oluşmaktadır. Anne ve baba kendilerinde bir sorun olup olmadığını düşündükten sonra çocuğun özgüvenini düşüren davranışları yapmayı bırakmaları gerekir. Eğer sorun anne veya babada değil ise çocuğun bir çocuk psikiyatrisine ya da pedagoguna götürülmesi gerekir.