Çocuklarınızın Odaklanma Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

by Montessori Felsefesi

Çocuklarınızın Odaklanma Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

Odaklanma Yeteneği

 

Yapılan herhangi bir işten en yüksek verimi alabilmek için işe tam anlamıyla odaklanmak gerekir. Odaklanmak ise zihnin, bedenin tamamiyle bir konuyla meşgul olmasıdır. İnsan bunu çoğu zaman sağlayamaz. Dışarda her zaman dikkati dağıtan bir şeyler vardır. Yetişkinler için bile odaklanmak büyük bir beceri ister.

Özellikle bir konuya uzun süreli odaklanmak çok daha zordur. Peki çocuklarınızın odaklanma yeteneği nasıl geliştirebilir? Bu soruya yazımızda cevap vermeye çalışacağız. Çocukların dikkate çok daha fazla farklı şeylere meyletmektedir. Odaklanma bir beceridir. Daha önce yapılan Lokum Testinden bahsedeceğim. Dört altı yaş arasından bir grup çocuğa bu test uygulanmıştır.

Çocuklar gizli kamera ile kayıt altına alınmıştır. Çocuklara bir adet lokum verilmiş. Deneyi uygulayan kişi bir yere gidip gelecektir. Eğer çocuk bu sürede lokumu yemez ise bir lokum daha verileceği söylenmiştir. Çocukların tepkisi dürtülerini kontrol etme becerileri ile doğru orantılıdır. Teste katılan sonuçlar ilerideki yıllarda da hedeflerine ulaşma konusunda bekleme sürecine paralel bir yol izlemişlerdir.

 Çocukların Odaklanma Yeteneğini Geliştirmek

 

Çocuklarınızın odaklanma yeteneği nasıl geliştirebilir? Bunun için çocuğunuzla yapacağınız pek çok aktivite vardır.

  • Çocuğa bir madde verilir. Örneğin oyuncak bir bebek. Yaklaşık iki dakika boyunca incelenmesi istenir. Daha sonra bu bebek çocuktan alınır ve saklanır. Çocuğa bebekle alakalı sorular sorulur. Örneğin saç rengi? Göz rengi? Giysilerinin görüntüsünü tarif etmesi istenilir? Çocuğunuz bu şekilde odaklanma yeteneğini geliştirecektir.
  • Bir diğer yöntem ise çocuğa alkış yaptırmak. Yaklaşık bir dakika boyunca el hareketlerine odaklanarak alkış yapmasını isteyin.
  • Çocuğunuza yaşına uygun yapboz alabilirsiniz. Yapboz yapmakta çocuklarda ve yetişkinlerde odaklanma becerisini artırır.
  • Bir A4 kağıdını altı parçaya ayırarak kesin. Her parçayı örneğin Mavinin farklı rengine boyanın. Boyalı bu kağıtlarda fark edilebilir renk geçişini sağlayın. Çocuğunuzdan bu kağıtları koyu renkten açık olana sıralamasını isteyin.
  • Bir A4 kağıdını altı parçaya ayırarak kesin. Sonra bu parçaları büyüklük, küçüklük sıralaması yapılacak şekilde tekrardan kesin. Çocuktan bu kağıtları sıralamasını isteyin. Hazır nesneler üzerinden de sıralama yapmasını isteyebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Leave a Comment