Eğitsel oyunun sıradan oyunlardan farkı, eğitsel oyunun oynayana bir bilgi ya da beceriyi kazandırmak için tasarlanmış olmasıdır. Eğitsel oyun denilince geçmişte hedef kitlenin çocuklarla sınırlı olduğu düşünülürdü fakat oyunlar bilgi ve becerileri kazandırmak konusunda o kadar başarılıdır ki, günümüzde oyunlaştırma yetişkin eğitiminde de kullanılmaktadır. Bu yazımızda eğitsel oyunların çocuk gelişimdeki yerini anlatacağız.
Neden Oyunla Öğrenme?
Oyunun çocukların zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerine çok önemli olumlu katkıları vardır. Dahası, oyun oynama güdüsü insanlarda doğuştan bulunur. Bir yetişkin, bir bebeğin oyuncağına doğru ilerlemesini, sonra oyuncağı eline alıp onu keşfetmesini, bunu yaparken gülümsemesini izlediğinde bebeğin oyun oynadığını düşünür, çünkü bebek keyif almaktadır. Bebek keyif almanın yanında, hem hareket ederek motor becelerini geliştirmekte hem de çevresini keşfetmektedir. Bu durum keyif verdiği için de yapmaya devam edecek, dolayısıyla keşfetmeye ve gelişmeye devam edecektir. Bu durumda diyebiliriz ki, oyunun keyif veren tarafı, onu tekrarlama isteği uyandırır. Bu eğitsel bir oyun olduğunda, bilgi ve becerinin kazanılması kolaylaşır.
Eğitsel Oyun Ne Kazandırır?
Çocuklar tad alma, dokunma, görme, işitme ve koku alma duyularını kullanarak çevreyi tanırlar. Birçok eğitsel oyun çocukların duyularını kullanmasını teşvik eder. Çocukların eğitsel oyunlar sayesinde;
- Özgüvenleri,
- Odaklanma becerileri,
- Çevreyle tanışıklıkları,
- Problem çözme becerileri,
- Dil becerileri,
- Sosyal becerileri,
- Motor becerileri gelişir.
Eğitsel Oyunlar Neleri İçerebilir?
Eğitsel oyunlar doğada bulunan birçok materyali içerebilir ve yetişkinlerin gün içinde yaptığı aktivitelerin bir modeli olabilir. Bu oyunlar sırasında;
- Kum ve su kullanılabilir. Çocuk sıvı ve katı maddelerle haşır neşir olarak maddenin korunumu yasası hakkında deneyim kazanır. Ayrıca bu maddeler motor becerilerin gelişimine de katkıda bulunur.
- Çocuk elde bulunan malzemelerle bir şey inşa edebilir. Böylece şekilleri öğrenir, farklı şekillerin bir araya geldiğinde ne oluşturduğu konusunda tecrübe edinir.
- Kaba motor becerilerin ön planda olduğu fiziksel aktiviteler de yine eğitsel oyunlar sırasında kullanılabilir. Çocuklar hem fiziksel aktivite ile enerjilerini dengeler hem de kaba motor becerilerini geliştirebilirler.
- Oyun sırasında başka çocuklar ile birlikte aynı amaç için çalışacakları durumlar kullanıldığında sosyal becerilerinin yanında kendilerini ifade etme ve empati becerileri gelişir.
Daha birçok farklı materyal ve mekan kullanılarak eğitsel oyun tasarlanabilir.
Eğitsel oyunların amacına ulaşabilmesi için, belli bir amaçla tasarlanmış olması ilk koşuldur. Bunun yanında çocukların gelişim düzeyine uygun olması ve gelişim ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Çocukların ilgisini çekecek ve oynarken onlara güzel zaman geçirtecek oyunların amacına ulaşma potansiyeli de yüksek olur. Yaygın olarak söylendiği gibi eğitsel oyunlar sayesinde çocuklar hem eğlenir hem de öğrenebilirler. Böylece edinilen bilgi ve beceriler kalıcı olur.
Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…