Montessori eğitimi, temelde çocukların kendi sorumluluklarını bilmeleri, kendi kendilerine yetebilmeleri ve ebeveyn bağımsız şekilde işlerini yapabilmelerini amaçlar. Evde Montessori metodunu uygulamak isteyen ebeveynlerin de bakış açısının bu yönde olması, çocukların kendi yapabilecekleri işlerde müdahale etmemeleri ve onları desteklemeleri bilincine sahip olmaları gerekir.
En basit haliyle, evde Montessori Eğitimi uygulamak isteyen ebeveynler neler yapmalıdır?
Uygun Ortamın Hazırlanması
İlk olarak çocukların ebeveynlerinden yardım ve destek beklemeden, yatağına, oyuncaklarına, kitaplarına ulaşabilmeleri önemlidir. Çocuk odası bu şekilde hazırlanmalı, çocuğun kendi yaşayabileceği bir yaşam alanı haline getirilmelidir.
Evin diğer bölümlerinde çocukların yine ebeveyn bağımsız şekilde hareket edebilecekleri bir yapı kurulabilir. Güvenli basamak şeklindeki eşyalar ile banyoda kendi ellerini yıkayabilecek yüksekliğe ulaşabilmeleri, kendilerine su koyabilecekleri bardak ve sürahiye sahip olmaları, kendi çöplerini atabilmeleri için uygun yerde çöp kutusunun bulunması gibi birçok konuda düşünülebilir ve buna uygun zemin hazırlanabilir.
Doğru İletişim
Montessori felsefesi, çocuğun içsel bir motivasyona sahip olduğuna inanır ve bu motivasyon desteklendiğinde, ileride olacağı potansiyel kişiye ulaşabilmesi sağlanır. Çocukla kurulan iletişimdeki amaç da bu içsel motivasyonu canlı tutmak olmalıdır. Dışarıya ve övgüye bağımlı değil, kendi içsel motivasyonuyla hareket eden bireyler için; övgü ile değil, çabalarına destek ile yaklaşılmalıdır.
Ayrıca sonuca değil sürece değer verilmeli, çocuğun aktivitelerinde aldığı sonuç değil, süreçteki hareketleri değerlendirilmelidir ve iletişimde de sürece odaklanılmalıdır.
Duyarlılık Dönemine Uygun Aktiviteler
Çocukların yaşamlarının ilk 6 yılında, emici zihin işlevi ile duyarlı olduğu dönemler bulunur. Çocuklar bu dönemlerde duyarlı olduğu konuda daha hızlı öğrenme hızına sahiptir ve daha sonra hiçbir zaman bu öğrenme hızına ve kapasitesine sahip olamayacaklardır. Bu konularda çocuklara uygun aktiviteler hazırlanarak, gelişimleri desteklenir.
Montessori’ye göre, duyarlılık dönemindeki çocuklar bilgileri doğrudan zihinleriyle değil duyuları aracılığıyla kazanırlar. Bu nedenle bu dönemdeki çocuğa doğrudan anlatım yoluyla değil, materyaller aracılığıyla bilgiler verilmelidir. Duyarlılık Evreleri yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Evde uygulayabileceğiniz, konu bazında ayrıştırılmış etkinlik örneklerine Montessori Etkinlikleri yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Evde Montessori eğitimine başlamak için bu noktalara dikkat etmek, Montessori zihniyetini ve felsefesini anlamak önemlidir.
Görsel kaynak: www.thekavanaughreport.com
Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…