Kolik Nedir? Bebekleri Nasıl Etkiler?
Bebeklerin sağlıklı olmasına rağmen uzun süren ağlama nöbetleri ve bitmek bilmeyen huzursuzlukları kolik olarak tanımlanmaktadır. Çoğu annenin kolik nedir sorusunu araştırdığı ve bebeğini ne denli etkilediğini merak ettiği görülmektedir. Kolik dönemin başlaması bebeği olan ailelerin en çok zorlanacağı dönem olarak bilinmektedir. Çünkü sorunun ve çözümün ne olduğu tam olarak anlaşılamamaktadır.
Özellikle bebekler 6 haftalık olduklarında bu durum maksimum düzeyde ilerler ve ağlama nöbetleri şiddetli bir şekilde görülmeye başlar. Bu durumda ailenin yapabileceği tek şey bebeklerini sakinleştirmeye çalışmak olacaktır. Çünkü yukarıda da bahsedildiği üzere kolik döneminin normal bir süreç olduğu ve her bebekte meydana geldiği söylenmektedir.
Kolik Nedenleri Nelerdir?
Kolik bebekleri nasıl etkiler sorusu ile birlikte başlayan bu merak, daha pek çok durumun da merak edilmesine neden olmaktadır. Neredeyse her bebekte zaman zaman görülebilen bu durum, normal olarak değerlendirilse de aileler için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Tam da bu noktada bahsi geçen sürecin neden kaynaklandığı araştırılmaktadır.
Anne ve babaların kolik nedenleri nelerdir sorusu üzerinde inceleme yaptığı ve bebeklerine bu dönemde yardımcı olmaya çalıştığı görülen çabalar arasında yer almaktadır. Bilimsel verilere göre kolik sürecinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu durumu etkileyen faktörlerin olduğu söylenebilir. Bunlar;
- Nadiren geğirme
- Sindirim sistemi sorunları
- Aile içindeki stres
- Aşırı veya yetersiz beslenme
- Çocukluk çağında görülen migrenin erken formu
- Gıda alerjileri
Şeklinde sıralanabilir. Kolik sürecinin daha hafif ve kısa sürmesi adına bu noktalara dikkat edebilir ve bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Kolik Belirtileri Nasıl Olur?
Bebeklerde kolik nedir başlığının yanı sıra bu konu hakkında daha pek çok detay bulunmaktadır. Aileler, bebeklerinin huzursuz olduğunu fark ettiklerinde doktor muayenesini tercih etmektedir. Yaşanan bu huzursuzluğun kolik süreci olarak adlandırılabilmesi için belli başlı belirtilerin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu belirtiler aşağıda sırası ile açıklanmıştır:
- 3 haftadan fazla sürede bu durumun yaşanması
- Günde 3 saatten fazla sürede ağlanması
- Ağlamaların çığlık şeklinde gerçekleşmesi
- Bebeğin huzursuz olması
Bu belirtilerin görülmesi ile birlikte bebeklere kolik tanısı konulmaktadır. Kolik belirtileri nasıl olur şeklinde ufak bir araştırma yaparak bu süreci öğrenebilir ve bebeğinize karşı çok daha bilinçli olabilirsiniz.
Kolik Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Kolik, henüz neden olduğu bilinmeyen ve neredeyse her bebekte meydana gelen bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu durumda ne yapacağını bilemeyen annelerin kolik önlemek için yapılması gerekenler başlığını sıklıkla incelediği görülmektedir.
- Kolik sürecinin başlamasında;
- Bebeğin cinsiyetinin
- Mama veya anne sütü ile beslenmenin
- Erken doğum gerçekleşmesinin
Herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak doğumdan önce veya hemen sonra sigara içen annelerin bebeklerinde kolik yaşanması yüksektir. Sonuç olarak bebeğinizin rahat olabileceği ortamlarda bulunması başlıca önerilen seçenekler arasındadır.