Montessori’de Doğumdan İtibaren İlk 6 Ay

by Montessori Felsefesi

Montessori duyarlılık evrelerine göre doğumdan itibaren ilk 6 ay, çocuklarda oturma, emekleme, konuşan kişiye dikkatli bakma, elleriyle kavrama ve hareket ettirme yetilerinin oluştuğu dönemdir. Bu dönemde duyarlı olduğu konular doğrultusunda çocuklara etkinlik hazırlamak önemlidir. Gün içerisinde yaptığınız şeylerle ilgili konuşabilir, altını değiştirirken konuşmaya önem verebilir, emeklemelerini destekleyici aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Dil edinimi 6 aydan başlayarak 6 yaşına kadar ciddi bir öneme sahiptir. Eğer bir çocuk düzenli olarak dile maruz kalmadıysa, bu süre içinde geri dönülmez bir şekilde hasar görebilir. Çünkü duyarlı dönemlerin geri dönüşü yoktur, çocukların en yüksek öğrenme kapasitesine sahip olduğu dönemlerdir. Maria Montessori, yetişkinlerin bu dönem boyunca çocuklarıyla sohbet etmelerinin, sürekli olarak dillerini zenginleştirmeleri ve onlara yeni kelimeler öğrenmeleri için her fırsatı vermelerinin önemli olduğunu vurgulamıştır.

Elleriyle tutup çekebilecekleri, hareket ettirip duyularını geliştirecekleri materyallerin kullanılması da 6 aylık çocuklar için gelişimlerini destekleyecek aktiviteler olarak öne çıkar. Aktarma oyunları, duyusal şişeler, renkli toplar ve tut-çek materyaller kolayca evde yapılabilir.

Bu dönemde düzen, çocuğun kendini yönlendirmesine yardımcı olur. 2 yaşına kadar olan bu süreçte çocuk tüm deneyimlerini sıralamak ve sınıflandırmak için çaba harcar. Tanıdık bir ortam ve tutarlılık, çocuğun dünyanın resmini çizmesini ve kavramasını kolaylaştırır.

 


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment