Montessori Eğitim Metodu
Montessori eğitim metodu, 20. Yüzyılın başlarında, Roma’da Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilmiştir. Montessori eğitim metodunun temelinde çocuk bulunmaktadır. Etkinliklerin çocuklar tarafından yönetildiği, iş birliğine dayalı ve yaşayarak öğrenmeyi temel alan bir eğitim sistemidir. Çocuklar, bu eğitim metodunda öğrenimi sağlamak amacıyla kendileri seçim yapmaktadırlar. Öğretmenler ise süreci yönlendirmekle görevlidir.
Çocuklar hem öğrenim ve gelişim amacıyla hem de potansiyellerini artırmak için bireysel veya gruplar halinde çalışmaktadırlar. Bu eğitim sayesinde çocuklar dikkatlerini yoğunlaştırmayı öğrenmekle birlikte düzenli olmayı da öğrenmektedirler. Bu nedenle Montessori eğitim metodu çocukların gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir.
Montessori Eğitimi Etkinlikleri
Çocuklar için her yaş grubuna özel Montessori eğitimi etkinlikleri yapılabilmektedir. 15 yaşına kadar olan her çocuğa farklı etkinlikler yapılabilmekte ve öğrenim potansiyelleri artırılabilmektedir. Örneğin 0 – 3 yaş arasındaki çocuklar için en başta dünyaya güvenmelerini sağlayan etkinlikler yapmanız oldukça önemlidir.
6 yaşındaki bir çocuğun yapması gereken bazı eğitici etkinlikler bulunmaktadır. Çocuk bu yaştayken özgüveni artırılmalıdır. Kendine yetebileceğini bilmek bu yaştaki bir çocuk için oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun yapmasını istediğiniz etkinlikleri bu şekilde yönlendirmeniz büyük önem arz etmektedir.
15 yaşındaki bir çocuğa uygulanabilecek Montessori eğitimi etkinlikleri ise çok daha farklıdır. 15 yaşındaki bir çocuk artık akademik bilgilere kolaylıkla ulaşmalıdır. Bu nedenle çocuğun akademik bilgilerini uygulayabilmesi için uygun ortamlar oluşturulmalıdır. Ayrıca 15 yaşındaki bir çocuk ekonomi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu nedenle çocuğun bir çiftlikte veya işletmede zaman geçirmesi de gelişim için fayda sağlayabilmektedir.
Montessori Eğitimi Nasıl Uygulanır?
Çocuklarının gelişimine önem veren ebeveynler, Montessori eğitimi nasıl uygulanır sorusunu yöneltmekte ve cevap aramaktadırlar. Montessori eğitimi uygulanmadan önce çocukların nelerden hoşlanıp hoşlanmadıkları tespit edilmelidir. İlgi alanları tespit edilen çocuklar, özgürce seçim yapmaları için yönlendirilir.
Montessori eğitimi sırasında çocuklar merkezdedir. Ebeveynler ve öğretmenler çocuklar ile iş birliği içerisinde olmalıdırlar. Bu eğitim sırasında soyut kavramlar, çocuğa somut kavramlarla anlatılmaktadır. Tüm kontrol çocukta olmalı, öğretmen yalnızca süreci yönlendirmelidir.
Montessori Eğitimi Çocuğa Ne Kazandırır?
Ebeveynler çocuklarının gelişimi için onları eğitmek istemekte ve montessori eğitimi çocuğa ne kazandırır sorusunu yöneltmektedirler. Montessori eğitim metodunun çocuğa kazandırdığı kazanımlar aşağıda sıralanmıştır.
- Dikkatlerini yoğunlaştırmayı başaran çocukların konsantrasyonları gelişmektedir.
- Çocuklar sosyalleşme imkanı bulmaktadırlar.
- Düzenli olmayı öğrenmektedirler.
- Nasıl sabredileceğini öğrenmektedirler.
- Duygularını doğru ifade etmeyi öğrenmektedirler.
- Disiplinli olmayı öğrenmektedirler.
- Özgüven, sorumluluk ve bağımsızlık duyguları gelişmektedir.
- Yardımlaşmayı ve iş birliğini öğrenmektedirler.
- Empati yetenekleri gelişmektedir.
- Başkasına ve kendisine saygı duymayı öğrenmektedirler.
- Problem çözme yetenekleri gelişmektedir.
Bu kazanımlarla birlikte çocuk, öğrenim ve gelişim sürecinde büyük destek almaktadır. Bu nedenle Montessori eğitim metodu uzun yıllardır ebeveynler tarafından çocuklara uygulanmakta ve gün geçtikçe bu durum daha da yaygınlaşmaktadır.