Montessori Eğitimi Çocuklarda Öğrenme Tutkusunu Nasıl Destekler?

by Montessori Felsefesi

Çocukları aynı kalıplar ve aynı programlara göre yetiştirmenin önüne geçmek, onlara kendilerini keşfetme, kendi yetenek ve becerilerine yönlenme imkanı Montessori eğitimi sayesinde verilebilmekte. Ülkemizde son yıllarda daha çok revaçta olan Montessori eğitimi çocuklara merak etmeyi, öğrenmeyi, soru sorup cevap aramayı öğretir. Bu şekilde çocuklar hayatlarını üretken ve aktif geçirebilirler. Peki Montessori eğitim metodu çocuklarda öğrenme tutkusunu nasıl destekler;

Montessori Soyut Kavramları Somut Etkinliklerle Anlatır

Montessori eğitiminde hayal üzerine kurulmuş oyunlar yoktur. Her bir eğitimde gerçek materyaller sunulur. Örneğin; günlük yaşamda karşılarına çıkacak temizlik gibi eğitimlerde onların boylarına uygun yapılmış mutfak tezgahları kullanılır. Tabaklarda gerçek yemekler birlikte hazırlanır. Yemek sonrasında bulaşık konusunda yine çocuklardan yardım alınır. Çocuk birebir gerçek materyaller ile hata yapsa bir görsel hata kontrol mekanizmaları sayesinde kısa süre içerisinde hatalarını kendileri görüp telafi edebilirler. Bu durum ise doğal olarak her bir gerçek oyunda daha çok öğrenme tutkusunu ortaya çıkarır.

Montessori Eğitiminde Oyun Süresini Çocuklar Belirler

Montessori özgür ortamda özgür oyun süreleri ile eğitim ilkesini benimser. Oyun sürelerine de tamamen çocuklar karar verir. Hangi Montessori materyali ile ne kadar oynayacakları tamamen onların ilgisine ve becerisine kalmıştır. Örneğin sök tak oyununda çocuk eğer tüm parçaları dener ve doğru yerleştirdiğinde başardığını görerek söküp tekrar aynı başarıyı yaşamak ister. Öğrenme tutkusu başarıya dönüşerek kendini bu şekilde geliştirir.

Montessori Eğitiminde Sınırlandırmalar, Kurallar Yoktur!

Montessori eğitimi tamamen çocuk kişiliği göz önünde bulundurularak sunulur. Montessori okulları ve Montessori eğitimini benimseyen okullarda, çocuğa sınırlama getirmek yerine yaptığının yanlış sonuçlarını ona anlatmak ve özgürlüğünü kısıtlamadan çocuğun kişiliğini oluşturma ilk amaçtır. Bu sayede çocuklar yaptıkları yanlışlardan alacakları cezaları ya da kısıtlamaları düşünmek yerine, yanlışlarını bir tecrübe olarak kullanır. Bir sonraki davranışında ise bu yanlışlardan yola çıkarak öğrenme tutkusunu geliştirir. Soyut kavramları öğretirken somut kavramlardan yararlanılır, öğrenirken eğlenmek onların öğrenme tutkusuna doğrudan yarar sağlayacaktır. Böylelikle daha hızlı adapte olabilecekler ve öğrenme tutkusuyla araştırma istekleri artacaktır. Öğrenmenin kalıcı hale gelmesinde Montessori eğitiminin yeri büyüktür. Örneğin bir sınıfta yer alan materyaller çocuk yaşına ve gelişimine uygun olarak yer alır. Eğer alfabe öğretilecekse daha çok alfabe materyalleri yer alır. Çocuk alfabe içerikli materyallerden dilediğini seçerek öğrenmeye başlar.

Montessori öğrenme tutkusunu desteklerken, çocukların liderlik yapmasına ve grup oyunlarında yeni görevler almasına da fayda sağlar. Montessori eğitiminin öğrenme sürecini desteklemesi için kullanılan etkinlikler ve öğrenme araç gereçleri günlük hayatta karşılarına çıkan eşyalardan, araç gereçlerden oluşur. Bunun sonucunda hem yaratıcılıkları destelenmiş olur ve öğrenme aşamalarında güçlük çekmezler. Çeşitli alanlarda bilgi edinmeyi sağlayan etkinlikler öğrenme aktivitelerin çeşitlenmesine olanak sunar. Bu sistem sayesinde öğrenmenin zevkine vararak eğitimden %100 verim alınabilir. Hayatı keşfetmelerini sağlayan etkinliklerin eğlenceli oluşu yaratıcılıkların ve girişimci ruhlarının da ortaya çıkmasında önemli rol oynayacaktır.

 

Görsel kaynak

Benzer İçerikler

Leave a Comment