‘’Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir çocuğun gelecekte olacağı yetişkini inşa ettiği dönemdir. Sadece zeka değil, insanın bütün mümkün becerileri bu dönemde oluşur. Hiçbir yaşta çocuk, zekice bir yardıma bu dönemde olduğu kadar ihtiyaç duymaz.’’ Maria Montessori
Montessori yöntemi, çocuğun gelişimine yardımcı olmak için her bir unsurun bir nedenden dolayı bulunduğu, düzenli, görünüşte hoş, basit ve gerçek bir ortamda doğal bir eğitim yöntemini benimser. Bir Montessori sınıfı, 3 yıllık dönemlerle gruplandırılmış karışık yaştaki çocukları birleştirir. Bu, doğal olarak aralarındaki sosyalleşmeyi, saygı ve dayanışmayı teşvik eder.
Hazırlanmış çevre, çocukların kesintiye uğramaması gereken uzun süreli konsantrasyonlarını ortaya çıkaran ilginç ve özgürce seçilen bir işe katılma fırsatı sunar. Özgürlük, açık sınırlar içinde gelişir ve bu da çocukların sınıfta oldukları küçük toplumda diğerleriyle uyum içinde yaşamalarını sağlar. Çocuklar, dünyayı keşfetmenin ve temel bilişsel yeteneklerini geliştirmenin anahtarı olan, bilimsel olarak tasarlanmış malzemelerle çalışır. Materyaller, çocuğun hatayı kendi başına tanımasını ve kendi öğrenmesinden sorumlu olmasını sağlamak için tasarlanmıştır.
Öğretmen Yok, Gözlemci ve Rehber Var
Montessori Öğrenme Yönteminde öğretmen kavramı yoktur, bunun yerine gözlemci ve rehber kavramları kullanılır. Gözlemci, çocuğa tüm çabasıyla yardım ve teşvik eder. Bu, çocukların kendi başlarına hareket etme, sorumluluk kazanma, isteme ve düşünmelerini sağlar. Çocukların kendilerine güvenlerini ve içsel disiplinlerini geliştirmeleri için yardımcı olur. Montessori eğitimi, doğumdan 18 yaşına kadar olan tüm dönemleri kapsayan bütünleşmiş bir müfredattır.
Montessori Eğitiminde Ortam
Montessori ortamında çevre, çocukların boy ve yaşları ile orantılıdır, çocukların tek tek veya grup halinde oturabilecekleri farklı boyutlarda masa ve sandalyelere sahiptir. Sınıf, ilgili materyallerin ve kaynakçaların raflara yerleştirildiği ve büyük hareket serbestliği sağlayan tema alanlarına bölünmüştür. Çocuklar kendi tarzlarına ve isteklerine göre gruplar halinde veya bireysel olarak çalışabilirler. Her çocuk, seçtiği materyali raftan alıp kullanır ve işi bittikten sonra tekrar yerine yerleştirir, böylece başka çocukların kullanabilmesi için materyali tekrar yerine koyması sorumluluğunu edinir. Eğitim için oluşturulan çevre, keşfetme ve öğrenme sürecinde çocukların bağımsızlığını teşvik eder. Özgürlük ve öz disiplin, her çocuğun evrimsel ihtiyaçlarına cevap verecek aktiviteler bulmasını mümkün kılar.
Montessori Sınıfları
Montessori eğitimi konseptinde “karma yaş sınıfları” kendiliğinden iş birliğini, öğrenme arzusunu, karşılıklı saygıyı ve başkalarına öğretme sürecinde sorumluluk ve verimli bilginin kazanılmasını desteklemektedir.
Eğitim sonucunda “sosyal sorumluluğu” olan bireylerin kendilerini ve toplumdaki rollerini iyi tanıyabilmek, farklı niteliklere sahip olmak, ortak bir amaç için birleşebilmek, yaptığı işe değer vermek, toplu iş ve başarının değerlendirilmesi, kültürü paylaşmaya ve işbirliğine önem vermek, kararlara katılmak, arkadaşlarını aktif olarak dinlemek ve açık iletişim kurmak, birbirlerine eşit davranmak ve birlikte hareket etmek, çevresindeki kişiye saygı duymak ve onu olduğu gibi kabul etmek ve “biz” olma bilincine sahip olma kavramları zorlama olmadan çocuğun kendisi tarafından geliştirilir.
Montessori eğitiminde zorlama olmaması bile çocuğun isteklerine ve hayal gücüne duyulan saygı kaynaklıdır. Rehber, çocuklara sadece başkalarının hakkını ihlal ettiğinde müdahale eder. Diğer eğitim çeşitlerinde olduğu gibi Montessori sınıflarında boyama kitabı, sayı boncukları gibi materyaller bulunmaz onun yerine yemek yapabilecekleri küçük mutfaklar, boylarına göre düzenlenmiş istedikleri materyalleri alabilecekleri raflar, sebze veya meyve ekebilecekleri küçük bahçeler gibi oyun alanları bulunur.
Yazı görsel kaynak: www.leelanaumontessori.org
Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…