Montessori terimleri arasında ismine bakılarak yanlış yorumlanan kavram “normalleşme” kavramıdır. Normalleşme terimi antropolojiden gelen bir terimdir. Terim, “topluma katkıda bulunan bir üye olma” anlamına gelir. Montessori eğitiminin de katkısıyla çocuklar topluma katkıda bulunacak tamamen kendine özgü, benzersiz bir döneme girecektir. Asla tipik ya da ortalama anlamlarını taşımayan evre, çocuğun içerisinde bulunduğu ortamın ve yetişkinlerinde desteğiyle doğasındaki potansiyele ulaşmasını sağlar. Her insanın kendi doğasında çalışma, azmetmek, konsantre olma, sosyalleşerek çalışma beceriler vardır. Tabi ki bu becerilerin ortaya çıkması yalnızca normalleşme süreciyle mümkündür. Normalleşme sürecinin tamamlanması sonucunda Montessori felsefesine göre “normal çocuk” tanımını alınır. Bu becerilerin ortaya çıkmasında her çocukta farklılık göstereceği unutulmamalıdır.
Normalleşme Çalışmaların En Önemli Sonucudur
Montessori sınıflarında genellikle dikkat çeken, çalışmaları yapmaktan hoşlanan ve kendilerini bu şekilde memnun eden mutlu, özgür, konsantre çocuklar olacaktır. Eğer bir çocuğun normalleştiğine kanaat getirmek istiyorsanız, bir çalışma vererek konsantre olup, defalarca tekrarlamasına bakabilirsiniz. Çocuğa bağımsızlık kazandırarak tamamen ilgisini çekecek çalışmalar çevresinin kontrolünü kazanmasında ona yardım edecek ve kendini güvende olduğunu hissettirecektir. Bu esnada doğru çalışma düzeni uygulaması, sessiz olup, bağımsız olması da önemlidir. Normalleşme 3 dönemlik ders gibi tam olarak 3 adımda gerçekleşir. Süreç tabi ki çocuktan çocuğa farklılık gösterir. İş döngüsünü izleyen çocuklar, karakter ve kişilik temellerini de oluşturacaktır.
3 Adımda Normalleşmiş Çocuk
Montessori eğitiminde normalleşmiş çocuğa ulaşmak en üst noktadır. Sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması için 3 adım da doğru bir şekilde hazırlanmalı. İlk olarak işe hazırlık esnasında gerekli malzemeler toplanmalıdır. Zihin çalışmaya başlamadan öncesinde aktiviteye odaklanma sağlanır. İkinci adımda iş gerçekleşir. Montessori sınıfında yer alan tüm araçlar çocuğun odaklanıp konsantre olması içindir. Son adım dinlenme olacaktır. İşi bitirme olarak da adlandırılan 3. Adım da iş yapılır, çocuk işi bitirmekten memnun olur ve mutluluğunu başkalarıyla paylaşmak ister. Her bir çocuk normalleşme süresinde kendini farklı bir şekilde kanıtlasa da aslında üstün özelliklerini ortaya koyar.
Normalleşmiş Çocuk Özellikleri
Montessori felsefesi her daim her alanda çocuğa fayda sağlar. Bu ortamı hazırlamak ise Montessori öğretmeninin görevidir. Dikkatli bir şekilde hazırlanan ortamda çocuk, sağlıklı düşünerek, özgür olarak gerekli iç motivasyona ve iç disiplini de edinir. Maria Montessori’nin “normalleşme” olarak tanımladığı bu durumu tamamladığında içinde bulunduğu her çalışmada istekli ve mutlu olarak odaklanacaktır. Edindiği çalışma şevki, işinde kendine düşen paydaları seçerek keyifle tamamlamasını sağlar. Yoğunlaşarak, ilgilendiği konularda sürekli çalışma potansiyeli gösterir. Çocuk en önemlisi de öz disiplin sayesinde kimseye ihtiyaç duymadan üzerinde durduğu işine odaklanır. Tabi bu süreçte sosyal olmayı da asla ihmal etmeyerek, yardımsever olur. Saygı ve sempati becerisiyle de tamamen sosyalleşir.
Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…