Montessori Etkinliklerinin Özellikleri

by Montessori Felsefesi

Montessori felsefesinin temel mottosu: “Kendim yapmama yardım et.”tir. Montessori etkinlikleri bu motto doğrultusunda çocukların kendi kendine yetebilmesini, bağımsızlığını, eleştirel düşünmesini ve ince motor gelişimini teşvik eder. Ayrıca Montessori etkinlikleri çocukların ilgi alanlarına ve gelişim ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir.

Peki Montessori etkinliklerinin özellikleri nelerdir?

Montessori etkinlikleri içsel motivasyona odaklanır: Montessori felsefesine göre motivasyon, cezalara veya ödüllere odaklanmaz. Çocuklar öğrenme faaliyetlerine katılırlar, çünkü dünyayı anlama konusundaki içten istek duyarlar ve bu etkinlikler isteklerini karşılar.

Çocuğun ilgi alanı ve duyarlılık evresi doğrultusunda hazırlanır: Montessori felsefesine göre doğumdan itibaren 6 yaşına kadar çocuklarda emici zihin işlevi ile belirli duyarlılık evreleri vardır. Bu evrelerde çocuklar çok yüksek öğrenme kapasitesine sahiptirler. Montessori etkinlikleri, duyarlılık evresindeki çocuğun ilgisini ve yeteneğini destekler, kendini gerçekleştirmesine yardımcı olur.

Montessori materyallerinin hata kontrol özelliği vardır: Montessori materyalleri, kendilerini otomatik olarak yönlendiren bir hata kontrolü ile tasarlanmıştır. Bu, çocuğun yetişkin müdahalesi olmadan hatasını keşfedip düzeltebildiği anlamına gelir. Montessori materyalleri bu özelliği ile bağımsızlığı teşvik eder.

Montessori etkinlikleri duyulara hitap eder: Maria Montessori, çocuklarda öğrenme faaliyetine duyuların dahil olduğunda daha iyi öğrenme sağlandığını keşfetmiştir. Çocuklara “duyusal kaşifler” demiş ve ellerine koyulmayan bir şeyin zihnine koyulamayacağını savunmuştur.

Konsantre olmayı destekler: Montessori etkinliklerinde çocuklar zaman bağımsız çalışır, aktiviteyi diledikleri kadar tekrarlayabilir. Bu çalışma şekli de yoğun konsantre olma becerisini destekler.

 

 

Görsel kaynak: neverpictureperfect.wordpress.com


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment