Montessori Felsefesi ve Konsantrasyon

by Montessori Felsefesi

Odaklanma ve konsantre olma yeteneği, öğrenme için önemli bir beceridir. Montessori felsefesinde çocuklara zaman ve mekan kesintisiz bir şekilde sağlanarak konsantre olma yeteneği beslenir. 

Çocuğunuzun konsantrasyonunu, ilgisini çeken şeyleri gözlemleyerek geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz. Öğrenmesine teşvik etmek için araç ve malzemelerle donatın ve kesintisiz çalışmasına izin verin.

Çocuğunuzun çalışma ortamı dikkat dağıtıcı olmamalıdır, ancak aile aktivitelerinden de uzak kalmak zorunda değildir. Bazı çocuklar mutfak masasında ya da oturma odasının bir köşesinde ya da çalışma odasında çalışmayı tercih ederler. Çocuğunuzun çeşitli ortamlara tepkisini gözlemleyin, sorular sorun, böylece gerektiğinde düzenlemeler yapabilirsiniz.

Evde Montessori uygulamalarını benimsemek, çocuğunuzu uzun bir süre boyunca daha derin bir konsantrasyon seviyesine ulaşmaya teşvik edecektir. Bu beceri, çocuklara problem çözmeyi ve yaşam boyu öğrenme konusunda daha karmaşık kavram ve görevlere geçmeyi öğretmek için çok önemlidir.

Bu doğrultuda çocuğunuzun konsantrasyonunu desteklemek için birkaç noktaya dikkat edebilirsiniz;

Saygı:

Konsantrasyonu beslemeye başlamak için, çocuğun ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Yetişkinlerin konsantre olması için zamana ve alana ihtiyaç duydukları gibi, çocukların da bunlara ihtiyaçları vardır. Çocukların kendileri için bir şeyler keşfetme ihtiyacına saygı gösterilmelidir.

Zaman:

Montessori felsefesine göre bir çocuk işlerine odaklanırken nadiren kesintiye uğrar. Kesintilerin gerekli olduğu zamanlarda, çocuğa önceden bilgi verilmesi, çalışmalarını hak ettiği saygıyı sağlamak için uygun olur. Oyun çocuğun işidir ve önemlidir.

Çevre:

Ev ortamında televizyon, telefon gibi çocuğun dikkatini çok fazla dağıtacak obje bulunmaktadır. Çocuğunun konsantrasyonunu besleyen sade bir çevre oluşturmak, odaklanmasını kolaylaştırır.

Seçim:

Çocuğunuzun ilgi alanlarını gözlemleyin, böylece konsantrasyonlarını geliştirmek için ona rehberlik edebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz dokunsal aktivitelerden hoşlanıyorsa, ona seçenek sunun: “Dokunsal aktiviteleri sevdiğini görüyorum. Bugün duyu sepeti yapmak ister misin?”

Tekrar: 

Çocuğunuz bir aktiviteyi tamamladığında, onları tekrar denemeye teşvik edin veya geliştirdikleri beceriyi farklı bir materyalle pratik yapın. Örneğin, çocuğunuz bir puzzle ile çalışıyorsa, onları tekrar tamamlamaya veya farklı bir puzzle tamamlamaya teşvik edin. Bu şekilde problem çözme üzerine konsantre olma yeteneklerini geliştirirler.

Düzen: 

Evinizde çocuğunuza çeşitli aktivitelere erişebileceği bir Montessori alanı oluşturun. Düzen duygusu yaratmak, çocuğunuzu düşüncelerini organize etme ve konsantrasyon becerisini geliştirme çalışmalarına yardım edecektir.

 

 


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment