Montessori Felsefesinin Prensipleri

by Montessori Felsefesi

Montessori felsefesi, çocuğun küçük bir insan olduğunu ve büyüme amacının kendini gerçekleştirmek olduğunu sahiplenir. Çocuğun aktiviteleri potansiyel kişiliğini geliştirmek üzerinedir ve insan zekasının kendiliğinden çalışmasına yönelik inanca dayanır.

Sistem temel olarak 3 ana prensibe dayanır;

Bireysel özgürlük
Hazırlanmış çevre
Gözlem

Bireysel Özgürlük: Montessori çocukların kendi kendilerine yetebilmeleri ve birey olabilmeleri için özgürlük kavramına önem verir. Çocuklar kendi alanları içerisinde özgür seçim hakkına sahiptir. Bu demek değildir ki çocuklar her istediklerini yapabilir. Kendilerine tanınan alanda, aktivitelerini, giyecekleri kıyafeti seçme hakkına sahiptirler.

Hazırlanmış Çevre: Çocukların potansiyellerini gerçekleştirme sürecinde zengin uyaranlarla donatılmış bir çevre büyük önem taşır. Tamamen kendi boyutlarına uygun, gerçek bir çevrede ihtiyaç duydukları materyallere ulaşabilmelidirler. Materyaller kendi boyutlarına uygun, alçak raflarda bulunur, böylece bir yetişkinden bağımsız olarak erişim sağlayabilir. Bu ortamda çocuklar deneyimle öğrenmenin ve keşfetmenin keyfine varabilirler. Hazırlanmış çevre nasıl oluşturulur yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Gözlem: Çocuğun gelişiminin, ilgi ve yeteneğinin, duyarlılık dönemlerinin takibi için rehberin üzerine düşen görevdir. Rehber çocuğun gelişim sürecinde pasif roldedir, çocuk kendini inşa ederken, sadece yardımcı olur. Bunun dışındaki en önemli görevi çocuğun gelişimindeki noktaları yakalamak ve doğru iletişimi kurmaktır. Çocuğa özel eğitim planı, bu gözlem ve değerlendirmeler sonucu ortaya çıkar.


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için sağ tarafta bulunan Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment