Her eğitim metodunun olduğu gibi Montessori için de eleştiriler ve önyargılar vardır. Montessori eğitim metodu ülkemizde yatakları ve etkinlikleri ile öne çıkıyor, ancak detaylı incelendiğinde altında derin ve çok uzun zaman önce bulunsa bile evrensel bir felsefe yatıyor. Şimdi doğru bilinen yanlışlara birlikte bakalım;
Yanlış 1. Montessori eğitim metodu sadece özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar içindir.
Maria Montessori, eğitimi sonrasında ilk olarak zihinsel engelli çocuklarla 5 sene boyunca çalışmış, onlardan öğrendiği bilgiler ile de Casa Dei Bambini’yi (Çocuk evi) kurmuştur. Tecrübeleri üzerinden okul öncesi çocuklar için açtığı bu kurumda çocukların taşıdıkları potansiyeli maksimum gerçekleştirmelerini sağlayacak eğitim metodunu geliştirmiştir. Çocukların okul öncesi dönemde kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamaları, dünyaya karşı sevgi dolu bakış açısıyla donanmaları, özgüven ve öğrenme tutkusu sahibi olmalarını hedefleyen bu metot, dünyanın birçok ülkesinde uygulanmaktadır.
Yanlış 2. Montessori eğitiminde hayal gücüne yer yoktur.
Montessori eğitim metodunda gerçeklik ön plandadır. Aktivitelerde -mış gibi konseptler yerine gerçek işler yapılır. Örneğin oyun hamuruyla kurabiye yapıyormuş gibi oynamak yerine, malzemeleri ile gerçek kurabiye yapılır. Bu çocuğun gerçek ile iç içe olmasını ve hayatı deneyimlemesini sağlar. Ancak bu, haya gücüne yer yok demek değildir. Maria Montessori, hayal gücünün sahici bir gerçeklik algısından geldiğine inanır.
“Hayal gücü zekanızın gerçek özüdür. Tüm teori ve tüm ilerleme, zihnin bir şeyi yeniden yapılandırma kapasitesinden gelir.” (Maria Montessori, Çocuk, Toplum ve Dünya)
Ayrıca Maria Montessori, eğitim metodunda gerçekliğin detaylı bir şekilde çalışıldığını, ardından bütünün hayal edildiğini belirtir. Ayrıntılar, hayal gücünde büyüyebilir ve böylece toplam bilgiye ulaşılır.
Yanlış 3. Montessori eğitim metodu çocukları kapasitelerinin üzerinde zorlar.
Montessori eğitimi, her çocuğun ilgi alanı ve hızına göre şekillenir, esnek bir sistemdir. Çocuklar aktivite seçimini kendi yapar ve diledikleri kadar bu aktivite ile ilgilenebilirler. Aktivite seçiminde, geçirdikleri zamanda, gelişimlerinde herhangi bir baskılama ya da yönlendirme yapılmaz. Çocuk aktiviteyi tamamladıktan sonra bir üst aktiviteye kendi geçmek ister. Montessori felsefesi öğrenme tutkusu aşıladığından, çocuklar kendi sınırlarını kendileri zorlar.
Yanlış 4. Montessori eğitimi sosyalleşme konusunda geliştirmez.
Montessori eğitiminin bireysel gelişime çok odaklandığına, ancak sosyalleşmeyi göz ardı ettiğine dar görüşler bulunuyor. Ancak özellikle Montessori sınıflarında sosyalleşmenin önemi üzerine özel uygulamalar bulunmaktadır. Montessori sınıfları karma yaş gruplarından oluşur. Büyük ve küçük çocuklar arasında sosyalleşme, küçüklerin büyüklerden öğrenmesi, büyüklerin ise küçüklere bir şeyler katabiliyor olması, çocuklar için benzersiz fırsatlardır.
Yanlış 5. Montessori eğitiminde özgürlük tanımı ile çocuklar her istediklerini yapabilir.
Montessori felsefesine göre çocukların hareket etme, seçme, çalışma zamanını belirleme gibi özgürlükler vardır. Ancak bu özgürlükler çocuklara istediklerini yapma hakkını vermez, herkesin uyması gereken kurallar olduğu gibi, çocuklar için de özgürlük sınırlar dahilinde çizilmiştir. Ayrıca Montessori Felsefesi, kendine, başkalarına ve dünyaya saygıya oldukça önem verir.
Montessori ve Sınırlar Dahilinde Özgürlük yazımızda bu konuya detaylı olarak değindik, detaylı inceleyebilirsiniz.
Görsel kaynak: ykmontessori.ca
Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…