Montessori Materyalleri – Geometrik Şekiller

by Montessori Felsefesi

Montessori materyalleri arasında yer alan geometrik şekilli ahşap materyallerdir. Çocuğun kullanabileceği boyutta
ve şekillerde dizayn edilmiştir. Genellikle üçgen bir prizma, dikdörtgen prizma, küp, silindir, koni, üçgen piramit, kare piramit, küre ve elipsoid şekillerini içerir.

Hangi Kazanımları Sağlar?

Bu materyal Montessori eğitimi için oldukça büyük öneme sahiptir. Geometrik cisimler, bir çocuğun nesnelerin hem biçimini hem de doğasını dokunma yoluyla algılama ve anlama yetenekleri olan birçok Montessori materyalinden biridir. Stereognostik, yani şekil ve boyut tanıma duyularını geliştirmeyi sağlar.

Çocuklar bu malzemelerle çalışarak, şekillerin günlük nesneler için nasıl temel oluşturduğunun farkına varırlar. Bu bilgi ileride Montessori öğrencileri için Matematik dersi öğretim programına giren geometrinin çalışmaları için temel sağlar.

Çocuklar, üç buçuk yaş civarında geometrik cisimler ile çalışmaya başlar ve genellikle stereognostik materyallere ilk girişleridir.

Şekiller arasındaki net görsel farklar, hatanın kontrolü olarak işlev görerek, çocukların kendi işlerini düzeltmelerine yardımcı olur.

Nasıl Sunulur?

Sunum 1:
Rehber, bir Montessori halısı üzerine şekilleri rastgele sıralar. Çocuğun şekilleri algılaması için bir veya iki dakika izin verir. Hadi şekilleri tanıyalım  diyerek şekilleri tek tek kendi eline almaya başlayıp inceler. Dokunma duyusunu bu etkinlikte kullanmak önemlidir. Daha sonra çocuğun aynı etkinliği kendisinin yapması izlenir. Çocuk parmakları ile gözleri ile 3 boyutlu şekli algılarken şeklin adı, özellikleri, rengi, formu çocuğun şekilleri tanıyabilmesi için rehber tarafından söylenir.

Sunum 2:
Çocuğun aşina oldukları üç veya dört şekli seçmesine izin verilir. Bu şekiller bir bez torba içine koyulur. Rehber torbanın içerisine elini atıp, “Bir küp tutuyorum” diyerek hissettiği şeklin ismini söyler.
Cismi dışarı çıkarmadan önce, çocuktan bu cismi tanımlamasını ister. Küp nasıl bir şekildir, diyerek çocuğun tanımını dinler. Torbadaki tüm şekiller için bu çalışma tekrar edilir.

Aynı çalışma, çocuğun torba içine elini atıp, şeklinden cismi tahmin etmesi ve tanımlaması şeklinde de yapılır.

Sunum 3:
Geometrik cisimler materyallerinin her biri için taban kartları bulunur. Cisimler şekillerine göre taban kartlarına yerleştirilir. Örneğin küp ile kare prizma tabanlık kartı aynıdır. Bu çalışma rehber tarafından tanımlandıktan sonra, çocuğun yapması beklenir.

 


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment