Montessori ve Barış Eğitimi

by Montessori Felsefesi

“Gerçek barış insanlar arasındaki sevgi ve adaletin galip gelmesini destekler.”

Dr. Maria Montessori

İnsanların birbirleri ile anlaşmanın yollarını aramaları ve kendilerini ifade etmeleri Montessori Eğitim Felsefesinin temelini oluşturur. Çocukları dünya barışı için tek umut olarak gören İtalyan Pedagog ve Antropolog Maria Montessori ’ye göre; kendi duygu ve düşüncelerinin farkında olan ve bunları ifade edebileceği yolları bilen çocuklar ancak barış içinde bir dünya yaratabilirler.

Dr. Maria Montessori çocuğun eğitiminde, dünya barışının görüntüsünü çizmeye çalışmıştır. Irksal, dilsel, dinsel ön yargılar sorununun çözümüne çocukla başlanması gerektiğine inanmıştır.  Montessori felsefesine göre eğitim, mutlaka kişiye evrensel görevini öğretmelidir. Evrensel görevlerin anlaşılması ise manevi bir gelişmedir ve iç barışı sağlar. İç barış ise dünya barışının oluşturulmasına yardım eder. Çocuk bir birey olarak kendini anlayınca, çevresindekilere yardımda bulunur. Evrendeki yerini anlayınca başkalarına hizmet verir.

Montessori ve Barış Eğitimi: Kozmik Eğitim

Montessori felsefesi ve eğitiminin temellerinden biri olan Kozmik Eğitim, çocuğun evreni ve evrendeki düzeni algılayıp kavramasını sağlar. Bu eğitim ile çocuğun evren içindeki yeri, sorumlulukları ve evrende yaşamın devamı için yapılması gerekenlere dair farkındalığı geliştirilir.

Çocuk 6 yaşına kadar duyularıyla dünyayı, evreni öğrenir, algılar ve tanır. 6 yaşından itibaren ise bu bilgilerle kendine ait bir evren tanımlaması ve algısı oluşturur. Çocukların doğayı tanıması ve sevmesi için verilen eğitimle birlikte, ruhsal gelişimlerinde önemli bir özellik taşıması nedeniyle barış eğitimi verilir. Montessori, bir arada barış içinde yaşamanın temeli olarak bütün insanlığa çocukların anlayış ve saygı geliştirmesinde, coğrafya çalışmalarını ve etkinliklerini önemli bir öğrenme aracı olarak görür.

Montessori ve Barış Eğitimi: 2 Montessori Etkinliği Örneği

Barış çubuğu- zeytin dalı Etkinliği: Bir konuda anlaşamayan ya da birbirlerini rahatsız eden çocuklar, bir rehberleri eşliğinde sınıfın bir köşesine geçerler. Zeytin dalını elinde tutan çocuk yaşadığı olayı, olayla ilgili hissettiklerini ve düşündüklerini diğer arkadaşına aktarma fırsatı bulur. Ardından diğer çocuk duygularını ve düşüncelerini aktarır. Rehberin görevi ise, birbirlerini saygıyla ve sabırla dinlemelerini desteklemek ve kendi aralarında sorunu çözüme kavuşturmalarına yardım etmektir.

Barış Masası: Barış ve çatışmaların çözümü, Montessori müfredatının bir günlük eğitimde yer alan parçalardan biridir. Barış Masası; çocukların dokunarak algılamaları için, müzik kutuları, düz taşlar veya küçük çiçekler gibi, dünyayı temsil edip betimleyen güzel, ilginç ve sakinleştirici nesneler ile doludur. Masada bir ayna olabilir, bu sayede çocuklar farklı duygular hissettiğinde nasıl görüneceklerini görürler. Barış Masasında rehberler, çocukların iyi bir dinleyici olmaları ve çatışmalara karşılıklı olumlu çözümler oluşturmaları için yardımcı olurlar. Burası aynı zamanda çocukların yalnız huzurlu bir an geçirebilecekleri bir yerdir.

Barış Çubuğu ve Barış Masası etkinliklerinin yanında Montessori sınıflarında barış eğitimini destekleyici olarak;

  • Nasıl ve ne zaman “Affedersin” demeliyiz?
  • Bir arkadaşımızdan ya da yetişkinden nasıl yardım istemeliyiz?
  • Eğer yalnız kalmak istiyorsak bunu arkadaşımıza nasıl söylemeliyiz?
  • Sinirlendiğimizde ne yapmalıyız?
  • Başkasının çalışmasını nasıl izleyebiliriz?
  • Bir ziyaretçiyi nasıl karşılamalıyız? etkinlik ve çalışmaları yapılır.

Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment