Montessori’ye Göre Duyu Çalışmaları

by Montessori Felsefesi

Duyu eğitimine yönelik etkinlikler Montessori metodunda çok önemli bir yere sahiptir. Maria Montessori’ye göre çocuklar bilgileri doğrudan zihinleriyle değil duyuları aracılığıyla kazanırlar. Montessori duyu etkinlikleri, duyusal öğrenme ile zihin gelişimini sağlar.

Duyu eğitimi, duyusal iletimi artırarak, ve uyarıcılardaki ince farkları anlama yetisini geliştirir. Bu nedenle çocuklar için görerek, tadarak, duyarak, dokunarak, hissederek öğrenecekleri materyaller kullanılır. Bu materyaller çocuğun büyüklük, renk, koku, doku, tat gibi kavramları ve bunlar arasındaki ilişkileri anlayacak şekilde tasarlanır. Evde yapılacak aktivitelerde de bu materyaller kolaylıkla hazırlanabilir.

Duyu eğitiminde çocukların beş duyusunu da harekete geçirecek farklı aktiviteler bulunur ve çocukların tam anlamıyla deneyimleyerek öğrenmesi sağlanır.

Montessori’ye göre duyu eğitimi, tekrarlanan alıştırmalar sayesinde algının ve öğrenmenin artırılmasıdır. Buna en güzel örnek pembe kule materyalidir. Kenarı 10 cm uzunluğunda en büyük küp ve 1’er santim kısalan devam küplerinden oluşur. Çocuğun bu küpleri büyükten küçüğe sıralayarak kule yapması istenir. Her defasında çocuğun daha farkında olarak büyük küpten başlaması ve kuleyi tamamlaması beklenir.

Görme duyusu, işitsel duyu, dokunsal duyu, tat duyusu ve koku duyusu için farklı etkinlikler tasarlanır.

 


Blog’a her gün eklenen yeni yazılar ve Montessori etkinlikleri için sağ tarafta bulunan Abone bölümünden abone olmayı unutmayın. Yeni yazıları mailinizden takip edin…

Benzer İçerikler

Leave a Comment